Home / Foto / FOTO: Tribina i izložba „Zločin-Hag-Kazna“
www.mostarski.ba

FOTO: Tribina i izložba „Zločin-Hag-Kazna“

Večeras je u Centru za kulturu, u organizaciji Vijeća Kongresa bošnjačkih intelektualaca Regionalni odbor Hercegovina, održana tribina i izložba fotografija “Zločin – Hag – Kazna”.

Na samom početku, nakon intoniranja himne, posjetitelji su pogledali kratki dokumentarni film o stradanjima u Mostaru, nakon čega je uslijedila tribina na kojoj su gosti bili Seid ef. Smajkić, Mehmed Dizdar i Ramiz Tiro.

“Ova knjiga i ovaj film koji ste mogli vidjeti pobuđuje impresije bolna sjećanja kroz šta su Bošnjaci, ali i drugi i Srbi, prošli u Mostaru tokom ’93. godine.”, rekao je Alden Kajtaz na samom početku tribine.

Prije obraćanja gostiju doktorica humanističkih nauka Irma Marić pročitala je odlomak iz knjige “Dretelj na vratima džehenema”.

“Moram reći da zadnjih deset dana naviru sjećanja kako je godišnjica kako smo pušteni iz logora, kako se događa ovo suđenje u Hagu. Noći su najteže, jer po noći mi se vraćaju slike, mislio sam da će biti lakše ako napišem knjigu i bilo mi je lakše, ali sada kako se ovo ponavlja to je još veća rana zato što se laže. Laže se u Hagu, laže se od strane tzv. Herceg-Bosne o događajima, a mi logoraši smo živi svjedoci tih događanja. Mi smo svjedoci i učešća hrvatske vojske jer smo mi logoraši kopali rovove za hrvatsku vojsku. Ne mogu se oteti dojmu da se istina može izokrenuti, to mi nije jasno, ali još više boli. Ja sam bio u logorima Dretelj, Heliodrom i podrum Mašinskog fakulteta, ukupno 262 dana”, rekao je profesor u penziji Ramiz Tiro autor knjige “Dretelj na vratima džehenema”.

“Ovi uznici u Hagu cijelu svoju odbranu zasnivaju na lažima, nevjerovatnim lažima. Cijelu politiku imaju na lažima. Mi smo izašli i glasali na referendumu za cjelovitu BiH, međutim šta je u pozadini toga? Da nije cjelovita i samostalna. Oni kažu humanitarna pomoć je išla preko Hrvatske, jeste, ali se 90% zadržavalo u Herceg-Bosni. Kada sam bio u logoru u Čapljini istovarili smo stotine kamiona koji su trebali ići za Bosnu, a istovareni su u Čapljini.”, rekao je profesor u penziji Mehmed Dizdar autor knjige “Stolac”.

Muftija u penziji Seid ef. Smajkić autor knjige “Mostarsko muftijstvo 1992 – 2012” u svom obraćanju prisutnima akcenat je stavio na dva dijela. Dio da je Herceg-Bosna utemeljena na zločinu i dio da je laž kako je Armija R BiH ta koja je usljed gubitka pozicija krenula da to nadomjesti na prostorima tzv. Herceg-Bosne.

“U brutalnoj historiji Europe, situacija oko Bosne i Hercegovine u 1992. godini, se može porediti samo sa napadom Hitlerove Njemačke i Staljinovog Sovjetskog saveza na Poljsku 1939. godine, kada su dva jaka susjeda dogovorili da potpuno unište onog manjeg, slabijeg i nejačeg, koji se još i geografski nalazi između njih. Ovo nas neumoljivo podsjeća na dogovorenu podjelu teritorija BiH Miloševića i Tuđmana, žrtvu njihove agresije što su namjeravali realizirati preko kvislinških satelitskih paradržavnih tvorevina HDZ-a i SAO koje su na tlu BiH organizovale tada zvanične vlasti Republike Hrvatske i Jugoslavije.”, rekao je Smajkić.

Smajkić je još govorio o nedvosmislenim izraženim teritorijalnim pretenzijama prema BiH te upletenosti državnog vrha Republike Hrvatske u taj projekat.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail