Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu izvedena poetsko-scenska izvedba „Vjerni rob ljepote“
foto: www.mostarski.ba

FOTO: U Centru za kulturu izvedena poetsko-scenska izvedba „Vjerni rob ljepote“

Na Kamernoj teatarskoj sceni mostarskog Centra za kulturu večeras je premijerno izvedena poetsko-scenska izvedba “Vjerni rob ljepote” na poeziju bosanskohercegovačkog i bošnjačkog pjesnika Muse Ćazima Ćatića.

Projekat je pripremljen u spomen na stogodišnjicu smrti pjesnika. Poetsko-scensku izvedbu za scenu je priredio Salko Šarić, uz sudjelovanje glumaca Nedžada Maksumića i Diane Ondelj – Maksumić.

U kratkom Ćatićevom životu sve izgleda presudno, sve djeluje nepovratno, ništa nije moglo biti drukčije. Pjesnik je svoj život protrčao zažarenih očiju, raspjevan i grudobolan, i kada se skrasio u tešanjskom haremu u 37. godini, pokopan je pod tek rascvali trn, 6. travnja 1915. godine. Sva njegova djela su naknadno sabrana u dvije knjige: Izvorna poezija i Izvorna i prevedena proza, pod nazivom Sabrana djela.

Musa Ćazim Ćatić je pjevao o sebi, ženi, prirodi, svijetu – jednom riječju, pjevao je život. Ćatiću je poezija bila život, smisao egzistiranja, atmosfera stvarnosti, medijum u kome se neprekidno kretao njegov duh.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail