Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu održana promocija knjiga Dželaluddina Rumija

FOTO: U Centru za kulturu održana promocija knjiga Dželaluddina Rumija

U Centru za kulturu večeras je sa početkom u 18:30 sati održana promocija knjiga “Tajne uzvišenosti” i “Ostrvo Mesnevije” autora Dželaluddina Rumija.

Promocija knjiga održana je u organizaciji Centra za kulturu i izdavačke kuće “Bookline” iz Sarajeva. Na početku promocije prisutnima se obratio direktor Centra za kulturu Senad Suljić, promotori su bili dr. Munir Drkić i Hišam ef. Hafizović, a moderator Enes Ratkušić.

“Sarajevo i Mostar su bila mjesta gdje se o Mesneviji govorilo, gdje se ona čitala i tumačila. U to doba u Mostaru perzijski jezik je bio nešto kao jezik koji se govorio u kući, do te mjere se poznavao.

Pred nama su večeras dvije knjige “Tajne uzvišenosti” – zbirka hazreti mevlaninih predavanja koje je zabilježio njegov sin i “Ostrvo Mesnevije” – skraćeni izbor po temama iz Mesnevije koja nekome, kome je naporno iščitati i razumjeti sve tomove, predstavlja lijep način da se upozna sa Mesnevijom i uđe u to more.”, rekao je Hišam ef. Hafizović.

“Dželaluddin Rumi je osoba koju je ponekad veoma teško, a ponekad veoma lahko opisati. To je najveći i najoriginalniji islamski mislilac. Koliko je to velika ličnost dovoljno ilustrira podatak da su dvije, a neki kažu čak i tri zajedničke imenice, nakon njegovog života, postale vlastite i da su se počele upotrebljavati za nešto što je vezano isključivo za njega i njegovo djelo.”, rekao je dr. Munir Drkić.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail