Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu održana tribina “Ti ih biraš, ti ih pitaš”
foto: www.mostarski.ba

FOTO: U Centru za kulturu održana tribina “Ti ih biraš, ti ih pitaš”

U organizaciji Centara Civilnih inicijativa (CCI) u petak je u Mostaru održana javna tribina “Ti ih biraš, ti ih pitaš”  sa ciljem omogućavanja neposrednog dijaloga između građana i zastupnika kao izabranih predstavnika s područja Hercegovačko-neretvanske županije, a u interesu zajedničkog rješavanja važnih životnih pitanja.

Na tribini su sudjelovali  i odgovarali na pitanja građana zastupnici u Skupštini Hercegovačko-neretvansog kantona Dario Pušić (HDZ BiH), Zijat Mušić (SDA), Ilija Cvitanović (HDZ 1990) i  Anel Kljako (SBB).

Prisutni građani su kroz direktno postavljena pitanja prisutnim zastupnicima ukazali na, po njima, ključne probleme i oblasti koje je potrebno u narednom razdoblju unaprijediti, kao što su sigurnost, zatim zdravstvena politika s fokusom na esencijalne liste koje trenutno ne sadrže dovoljan broj nužnih lijekova, te unaprijeđenje obrazovne politike.

Takodje, građani su ovim putem istaknuli kako je HNK jedini kanton koji još uvijek nema Zakon o zaštiti porodica sa djecom. Zastupnici su se obvezali da će kroz svoj dalji rad u Skupštini HNK-a pokrenuti inicijative za rješavanje, od strane građana, nominovanih problema.

Do kraja juna Centri civilnih inicijativa održaće još 10 javnih tribina širom BiH putem kojih će predstavnici u zakonodavnim organima vlasti, kroz direktnu komunikaciju s građanima/biračima predstaviti svoje aktivnosti, rezultate rada, te razgovarati o aktualnim temama.

Na ovaj način se jača povjerenje između vlasti i građana, povećava transparentnost rada predstavnika vlasti, a rad izabranih predstavnika preispituje od strane građana/birača, ističu iz CCI-a.

(FENA)

Facebooktwittergoogle_plusmail