Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba akademskog slikara Dinka Glibe
foto: www.mostarski.ba

FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba akademskog slikara Dinka Glibe

Večeras je, u galerijama mostarskog Centra za kulturu, u 20:00h otvorena likovna izložba „Dvadeset i četiri“ akademskog slikara Dinka Glibe.

Dinko Glibo je Mostarac koji živi i stvara u Italiji, a sam naslov izložbe sugerira broj godina od kada ovaj likovni umjetnik nije izlagao u rodnom gradu.

Dinko Glibo rođen je 23. februara 1971. u Mostaru. Prvi put izlaže 1992. godine u rodnom gradu. U septembru iste godine na poziv profesora Carmela Puzzola, talijanskog akademskog slikara i kipara te tadašnjeg docenta na Akademiji lijepih umjetnosti u Firenci, odlazi u Italiju.

Završio je Akademiju umjetnosti u Bologni (Accademia di Belle Arti di Bologna) u klasi profesora Concetta Pozzatija, jednog od najvećih talijanskih slikara, smjer likovne umjetnosti, i diplomirao s najvišim ocjenama. U Italiji je završio i Srednju likovnu školu. S nekoliko vizualnih umjetnika sudjelovao je u nastanku umjetničke grupe Mandra, čiji idejni začetak seže u 2005. godinu, a koja djeluje i danas, i bio aktivan član dvije godine.

Tokom cjelokupnog aktivnog stvaralaštva, Glibo je izlagao na brojnim samostalnim i skupnim izložbama, višestruko je nagrađivan slikar još od studentskih dana kojeg podjednako cijene i  kritika i publika.

Izložba se održava u sklopu programa Mostarsko ljeto 2016.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail