Home / Kultura / FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba “Pogled” Zijade Zekić
foto :www.mostarski.ba

FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba “Pogled” Zijade Zekić

U Centru za kulturu Grada Mostara večeras je otvorena samostalna izložba slika pod nazivom “Pogled”, autorice Zijade Zekić.

U programu otvorenja izložbe, uz autoricu, učestvovali su prof. Alma Fazil- Obad, Misijana Brkić- Milinković, Nada Dalipagić, učenici Muzičke škole I i II stepena Adrian Tarčuki gitara, Sandro Kršlak harmonika i Damir Bukovac harmonika.

“Zijadina izložba nosi naziv “Pogled”, u toj riječi se skriva sve ono što je bila njena preokupacija, ali i ono što je željela podijeliti sa drugima. Zijada kao da analizira poglede upućene njoj i određuje se prema njima. Za svaki od ovih eksponata trebalo je uložiti danonoćni rad, upotrijebiti i neke nove vještine.Vjerujem da je Zijada Zekić osoba kojoj je ljubav najvažniji pokretač u životu i njenom radu , u prijateljstvu i općenito u ophođenju prema ljudima”, rekla je profesorica Alma Fazil-Obad.

Umjetnički radovi koje će ljubitelji likovne umjetnosti moći vidjeti rađeni su tehnikama: ulje na platnu, na kartonu, tuš-flomasterom, flomaster-korektorom i ljepilo sa šljokicama i ogledalima.

“Izložba je jako kreativna, to je moj dio života. Htjela sam da predstavim ono što ja jesam. Naziv izložbe je “Pogled”. Pogled je različit svakog čovjeka. Ja kroz taj pogled ustvari gledam kako ljudi gledaju, pojedini dio nečega. U ovoj izložbi sam sve radila cvjetnim i geometrijskim ornamentima, i tako u tom stilu sam predstavljala sebe”, rekla je u izjavi za Mostarski.ba autorica izložbe Zijada Zekić.

Zijada Zekić je rođena u Mostaru gdje je završila osnovnu i srednju školu, a Pedagošku akademiju završila je na odsjeku – Historija i geografija. Njena velika ljubav su slikarstvo i poezija, koju je do sada objavljivala u časopisima “Most”, “Motrišta” i “Osvit”. U pripremi je nova zbirka poezije koju namjerava objaviti 2018. godine.

Izložba će biti otvorena do 25. novembra 2017. godine.

 

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail