Home / Foto / FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba „Semrin svijet leptirova“
foto: www.mostarski.ba

FOTO: U Centru za kulturu otvorena izložba „Semrin svijet leptirova“

U Centru za kulturu grada Mostara otvorena je izložba Semre Hodžić Maksumić pod nazivom „Semrin svijet leptirova“.

Semra je rođena s Downovim sindromom ali ujedno i s prirodnom i intuitivnom kreativnošću koju je Semra prikazala na 200 različitih leptirova. Leptir kao simbol oslobađanja predstavlja preobrazbu Semrine kreativnosti kroz dug i tehnički izazovan proces oslikavanja šarenih leptira koji predstavljaju pobjedu nad ovom genetskom anomalijom.

U tome su joj svakako pomogli njegovatelji, terapeuti, obitelj i prijatelji koji su Semri pružili veliku podršku u njenom kreativnom stvaralaštvu.

Proces sedmogodišnjeg rada okrunjen je izložbom Semrinog nadahnuća i umjetničkog talenta koji ju je sa margina društvenih zbivanja, pa makar i nakratko, večeras stavio  u zasluženi centar pozornosti. Semrin talent proizlazi iz umjetničke duše, ali njena tehnika je rezultat dugogodišnje prakse kroz radionice Maslačka u Centru Los Rosales. Upravo su  radionice vođene edukatorima i ekspertima kroz Art terapiju i njenu fraktalnu metodu upoznale  Semru  sa strpljenjem, disciplinom i preciznošću  u oslikavanju.  Sklad boja, prema riječima psihologinje Belme Duvnjak, pokazuje kako Semra u svojoj sredini osjeća zadovoljstvo, mir i sreću. Umjetnost je Semrin pogled kroz svijet u kojem ona uvijek vidi šarena krila leptira.

Izložbu „ Semrin svijet leptirova“ organizirali su „Kuća otvorenog srca“ i „Kreativni kutak“ u suradnji s Centrom za kulturu grada Mostara i portalom mostarski.ba. Podršku su joj pružili i njeni njegovatelji, edukatori, voditelji organizacije, obitelj i razdragani prijatelji iz Centra Los Rosales.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail