Home / Foto / FOTO: U Mostaru počelo obilježavanje Svjetskog dana hidžaba

FOTO: U Mostaru počelo obilježavanje Svjetskog dana hidžaba

Rušenje stereotipa, predrasuda i prevazilaženje skučenih bedema koje nameće zajednica jeste glavna maksima kojom se treba voditi svaki pojedinac ali i zajednica.

Info-servis za mlade Medžlisa Islamske zajednice Mostar je upravo još jednom gore spomenute riječi pretočio u djelo.

Sinoć, 1.2.2017.godine, u prepunoj sali Kulturnog centra “Kralj Fahd” svečano je otvorena manifestacija “World hijab day” u organizaciji Info-servisa za mlade u suradnji s Kulturno edukativnim centrom za ženu “Sehara”.

Projekat je pokrenut povodom Svjetskog dana hidžaba, a sastoji se od trodnevnog šarolikog programa.

Manifestacija je otpočela predavanjem Nudžejme Softić, magistrice bosanskog jezika i književnosti i  lektorice WEB portala  Al Jazeere Balkans. Ono što je zasigurno najinteresantnije u Nudžejminoj biografiji jeste to što je jedina žena u Evropi s hidžabom koja je istrčala polumaraton, maraton, te koja se sprema za triatlon.
Samim čitanjem ovih kratkih crtica iz Nudžejmine biografije moglo se naslutiti da će predavanje biti krajnje inspirativno i zanimljivo.

“Tok sinoćnjeg događaja je bio koncipiran kao interaktivno predavanje na kojem su prisutne žene i djevojke bile slobodne postaviti bilo koje pitanje i ohrabrene Nudžejminom pričom podijeliti svoje stavove i iskustva o marami.

Hidžab je kruna svake muslimanke, njen najljepši ukras i najjači štit. Iako mu se spotiču različite konotacije i opisuju ga kao vrstu opresije i stege, hidžab je ženino pravo da bude potpuna, a potpunost vodi ka sreći. Biti sretan je osnovno ljudsko pravo, a isto se odnosi i na mahramu. Nudžejma je živi dokaz da u jedna žena s hidžabom može sve i da je najvažnije zacrtati vlastiti cilj i izaći iz svoje komfor zone, ma koliko nam to u početku teško izgledalo.”, saopšteno je iz Info-servisa za mlade.

Program projekta „World hijab day“ se nastavlja već u četvrtak posjetom  Info-servisovih aktivistkinja i profesorica Lejle Boškailo – Obradović i Lejle Močević – Mezit mostarskim srednjim školama. Manifestacija se završava u petak 3.2.2017. godine kada će na svečanom zatvaranju nastupiti Ansambl Mostarske kiše.

“Svojim prisustvom pružimo podršku Svjetskom danu hidžaba, pređimo preko skučenih bedema, rušimo stereotipe i predrasude!”, saopšteno je iz Info servisa za mlade.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail