Home / Foto / FOTO: U Studentskom hotelu održano predavanje Envera Imamovića
foto: www.mostarski.ba

FOTO: U Studentskom hotelu održano predavanje Envera Imamovića

Info-servis za mlade Medžlisa IZ Mostar organizuje serijal predavanja pod nazivom “Historija BiH i Bošnjaka”, u periodu od 08. novembra do 20. decembra u Studentskom hotelu Mostar sa početkom u 19:00h.

Cilj ovog serijala jeste razvijanje svijesti kod Bošnjaka o njihovom nacionalnom identitetu, te promovisanje njegovanja autentične kulture, tradicije i naslijeđa.

Gost večerašnjeg predavanja bio je prof. dr. Enver Imamović koji je pričao na temu “Stećci – grobovi naših predaka”.

Enver Imamović, bosanskohercegovački arheolog i historičar, rođen je u Fojnici 29. oktobra 1940. godine. Gimnaziju je završio 1960. u Sarajevu. Studij arheologije završio je 1965. na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a doktorirao je na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu 1974. godine sa tezom “Antički kultni i votivni spomenici na području unutrašnjeg dijela rimske provincije Dalmacije”. Sudjelovao je u arheološkim ekspedicijama na Tibetu, Nepalu, Indiji, Andama, Tajlandu, Galapagosu i u području Amazona. U ratnim godinama 1992. – 1995. bio je direktor Zemaljskog muzeja, a od 1995. je predsjednik Nacionalnog komiteta Međunarodnog muzejskog vijeća za BiH.

Naredno predavanje planirano je za 20.12. kada će gost predavač biti prof. dr. Asim Zubčević.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail