Home / Foto / FOTO: Vatrogasci Aluminija izveli složenu vatrogasnu vježbu
foto: www.aluminij.ba

FOTO: Vatrogasci Aluminija izveli složenu vatrogasnu vježbu

Kako bi se provjerila spremnost pripadnika Službe protupožarne zaštite Aluminija d.d. Mostar danas je, u krugu fabrike, provedena opsežna vatrogasna vježba. U ovoj vježbi došlo je do zapaljenja komunalnog otpada, ljudskom nepažnjom, te je u neposrednoj blizini viljuškarom oborena metalna burad iz kojih se izlila zapaljiva tekućina, a Aluminijevi vatrogasci, zajedno s drugim kolegama iz Odjela sigurnosnih i zajedničkih poslova, znalački su odgovorili na složeni scenarij.

– Takov scenarij odgovara stvarnim opasnostima koje su realne za industrijske prostore. Odmah po dojavi, naši su djelatnici izišli na lice mjesta, te je jedno vatrogasno vozilo odgovarajućim aparatima gasilo požarište na odlagalištu otpada, dok je drugo vozilo sintetičkom pjenom posipalo prolivenu zapaljivu tekućinu – rekao je rukovoditelj Službe PPZ-a Tibor Rašić, pojasnivši kako Aluminij koristi najsavremeniju opremu i metode borbe s vatrom i opasnostima koje požari nose, posebno kada je riječ o zapaljivim hemikalijama i sličnom, jer tu treba uzeti u obzir i jako bitan čimbenik zaštite okoliša od zagađenja.

Kako bi se neutralizirale opasne tekućine koristi se sintetička pjena koja ujedno sprečava zagađenje podzemnih voda. Neškodljiva je po čovjekovu sredinu i u potpunosti biorazgradiva.

– Dok su vatrogasci sanirali požarište i mjesto mogućega zapaljenja gorive tekućine, kolege s održavanja zelenih površina posebnom su crpkom isušivali susjedni bazen, kao preventivnu mjeru, ukoliko bi sporne kemikalije došle do njega. Scenarij je bio zahtjevan, ali smo mu odgovorili u cijelosti i bez pogrješke – navodi Rašić, ističući kako je vježba potvrdila izvrsnu usklađenost u reakciji čitavoga niza tvorničkih službi, čemu svjedoče i prizori s poligona na kojemu je vježba provedena, a na kojemu su, osim vatrogasnih, bila i teška jaružala, kao i vozilo hitne pomoći, saopšteno je iz Aluminija d.d.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail