Home / Foto / FOTO: Završena manifestacija “Dani Turske”
foto: www.mostarski.ba

FOTO: Završena manifestacija “Dani Turske”

Danas je u Institutu Yunuz Emre održan drugi dan programa manifestacije “Dani Turske” koji se održava u sklopu Mostarskog ljeta.

Prisutni su tokom dvodnevne manifestacije, kroz radionice, imali priliku upoznati se sa ebru umjetnošću, kaligrafijom, ney instrumentom te degustirati raznovrsnu tursku hranu koju su pripremili polaznici kursa kuhanja.

“Danas je individualizacija veoma raširena i mi pokušavamo voditi borbu sa životnim nedaćama, zbog toga bolujemo od takozvanih bolesti modernog doba kao depresija i samoća.

Kaymek centar je osnovan da riješi problem ovog tipa te kako bi educirao ljude o novim profesijama. Danas je u Mostaru završena još jedna godina održavanja ovih kurseva sa približno 500 polaznika”, rečeno je na početku.

“Jučer smo imali radionice ebru umjetnosti u našem Instititutu i jednu prezentaciju – mini koncert neya koji smo radili sa profesorom Saudinom Šahinovićem.

Danas smo imali radionice kaligrafije koje su protekle jako dobro. Odaziv na sve radionice bio je jako dobar i veoma smo zadovoljni.

Program završavamo večeras sa ovom manifestacijom. To je dakle prezentacija i degustacija turske kuhinje. Polaznici turske kuhinje su, u saradnji sa Centrom za edukacijske kurseve i umjetnost Kaymek, pripremili raznovrsna turska jela za sve posjetioce.”, rekao je Junuz Dilber.

Posebne zahvale upućene su gradonačelniku Kayserija Mustafi Celiku, generalnoj direktorici Kaymek centra Mursidi Gonca Arslan, koordinatorici za ženski aktivizam MIZ Mostar Fatimi Puce, direktorici dječijeg doma Egipatsko selo Dalidi Demirović, direktorici Los Rosalesa Mirni Mezit, institutut Yunuz Emre te organizatorima i sponzorima Mostarskog ljeta.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail