Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: #AšikMostar izložba i performans/arhitektonska radionica za djecu i mlade
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: #AšikMostar izložba i performans/arhitektonska radionica za djecu i mlade

U okviru kulturno turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2017.” u Yunus Emre Institutu Mostar održana izložba i performans/arhitektonska radionica za djecu i mlade City lab pod nazivom  #AšikMostar, a u organizaciji centra za arhitekturu, dijalog i umjetnost – ADA centar.

Projekat #AšikMostar temu ljubavi obrađuje kroz tri oblasti: dramski tekst, kostimografiju i scenografiju. Projekat je prilagođen za djecu i mlade uzrasta od 12 do 17 godina starosti, a implementira ga neformalna skupina mladih uzrasta od 16 do 30 godina starosti.

„AšikMostar je jedan od projekata u programu City lab. City lab je program osmišljen od strane centra Ada i radi se o istraživačkom procesu, gdje djeca i mladi koriste svoju maštu i kreativnost, i na taj način dolaze do cilja, i u konačnici formiraju jednu priču o gradu i ljudima koji u njemu žive. AšikMostar je radionica koju smo napravili za Mostarsko ljeto“ rekla je voditeljica Ada centra Senada Demirović – Habibija.

Ona je rekla kako je glavna tea bila ljubav. „Kako je to bilo zagledati se u nekoga sa doksata kuće, i iza avlijske kapije stajati i osluškivati zvuk nanula koje koračaju kaldrmom, kako je bilo u tom nekom starom Mostaru o kojem znamo samo iz pjesama i proze, a kako je to danas. Na radionici smo kroz razgovor i obilazak grada kroz tri faze pisanje dramskog teksta, kostimografiju i scenografiju pokušali da interpretiramo Mostar u jednoj univerzalnoj temi a to je ustvari ljubav“ dodala je Demirović – Habibija.

Predstavnica neformalne grupe mladih Emina Isić rekla je kako su smatrali da da je ljubav ono što nas sve povezuje i da se o njoj ima šta pokazati. „Obilaskom Kajtazove kuće, čitanjem pjesama Hamza Hume koje su bile na neki način početak cijelog ovog procesa, uveli smo djecu u projekat. Od cijelog projekta napravili smo izložbu i jedan mali performans za kojeg su djeca uradili dramski tekst. Želja nam je bila ostvariti spoj starog i novog i stvaranje jednog novog prostornog kontinuiteta, da nešto ne prepustimo zaboravu, a da mladi Mostara imaju priliku da nauče o sopstvenom gradu i da ga još više zavole“ rekla je Isić.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail