Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Dani Turske – Koncert na instrumentu Nej
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Dani Turske – Koncert na instrumentu Nej

U okviru kulturno turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“ večeras je u Yunus Emre Institutu Mostar počeo dvodnevni program „Dani Turske“.

„Dani Turske su treći program ovoga instituta u okviru festivala. U okviru Dana već su održane radionice ebrua a sutra će biti održane radionice kaligrafije i prezentacija Turske kuhinje. Večeras je predstavljen muzički instrument Nej i mini koncert na Neju kojeg je izveo Saudin Šahinović iz Visokog“  rekao je direktor Yunus Emre Instituta Yunus Dilber.

O radionicama ebrua govorila je Billur Dilber iz Centra za edukacije, kurseve i umjetnost Kajmek iz Mostara.

„Radionice ebrua su uspješno završene. Radionice kaligrafije će biti održane sutra te prezentacija Turskih jela koja su pripremili polaznici kursa Turske kuhinje. Napravili su 8 do 10 jela koje će gosti moći da probaju. Prezentacija jela je 25. jula u 19:00 sati“ rekla je Dilber dodajući da je program organizovan u saradnji Opštine Kayseri iz Republike Turske, Centra za edukacije, kurseve i umjetnost Kajmek iz Mostara i Yunus Emre Instituta Mostar.

Saudin Šahinović, koji je večeras nastupio na Neju, u razgovoru sa voditeljem programa Harunom Hasanagićem je govorio o samom instrumentu, njegovoj upotrebi i značenju.

„Nej je duhački instrument sa Bliskog istoka. Njegova upotreba je vezana uglavnom uz vjerske obrede te se najčešće nalazi u turskoj i perzijskoj muzici. Nej se svira zadnjih 4500 do 5000 godina, što ga čini jednim od najstarijih muzičkih instrumenenata koji se i danas koriste“ rekao je Šahinović.

Najstariji primjerak ovoga duhačkog instumenta, star oko 4800 godina, nalazi se u Sjedinjenim Američkim Državama u Muzeju Univerziteta Philadelphia.

„Instument se pravi od trske. To je tih instrument i kvalitet zvuka zavisi od brojnih faktora, od dužine samog instrumenta, debljine i rasporeda sedam rupica koji se nalaze na njemu. Iskusan svirač Neja, Nejzen, može svirati u rasponu od tri oktave“ rekao je Šahinović.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail