Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Otvorena izložba fotografija “Rohingya”
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Otvorena izložba fotografija “Rohingya”

U okviru „Mostarskog ljeta“, a u organizaciji Narodnog pozorišta (NP) Mostar, u ovom pozorištu otvorena je izložba fotografija pod nazivom “Rohingya” autora Davida Verberckta.

Izložba je prvi sadržaj „Mostarskog ljeta“ kojim se obilježava godišnjica genocida u Srebrenici.

Direktor NP Almir Mujkanović je govorio o sjećanju na genocid u Srebrenici te o pripadnicima muslimanske etničke manjine Rohingya koji nastanjuju Mijanmar, Bangladeš, Pakistan, Indiju, Tajland, Indoneziju, Maleziju i regiju Jugoistočne Azije, a koji se danas smatraju najugroženijom etničkom manjinom na svijetu.

„Ovo je naš doprinos kulturi sjećanja, a što je od posebne važnosti za narode, kao što je naš, koji imaju slična iskustva, iskustva genocida. Ovo je naš pokušaj senzibiliziranja javnosti u BiH da odgovori na zlo koje se dešava bilo kome, na bilo kom dijelu svijeta” rekao je Mujkanović.

Nihad Kreševljaković, direktor Festivala MESS otvarajući izložbu na kojoj je prikazano 45 fotografija je rekao kako je veoma važno da je izložba postavljena i u Mostaru.

„Mostar je jedan od gradova simbola, važno mjesto, da predstavimo izložbu o Rohingyama. Ideja je da afirmiramo i budimo empatiju, suosjećanje kod građana naše zemlje, smatrajući da nas naša vlastita tragedija treba inspirisati da budemo bolji ljudi. Upravo zbog činjenice da, kada jedan genocid počne da se zaboravlja drugi počinje, mi moramo da gradimo bolji svijet i da budemo bolji ljudi“ rekao je Kreševljaković.

On je rekao kako su Rohingye bez državljanstva, oduzet im je identitet, zabranjen im je pristup tržištu rada, zdravstvu i obrazovanju.

„Rohingya muslimani ne pripadaju niti jednoj zemlji i lišeni su građanskih, socijalnih i ljudskih prava“ dodao je Kreševljaković.

Poemu Srebrenica, Abdulaha Sidrana, pročitao je Benjamin Mušinović iz Centra za kulturu Narodnog Univerziteta Konjic uz muzičku pratnju Adnana Lape.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail