Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Otvorena izložba grafike Irfana Handukića
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Otvorena izložba grafike Irfana Handukića

U Centru za kulturu Grada Mostara večeras je u okviru  manifestacije “Mostarsko ljeto 2017.”, otvorena izložba pod nazivom “Retro grafike”, poznatog BH slikara – grafičara Irfana Handukića.

„Ovaj ciklus sadrži 60 radova a ovde je izloženo njih 24. U rad je unesen jedan printani dio na istom papiru na kojem se štampa duboki tisak sa mojih matrica, sa mojih originalnih matrica. Tako da na istom grafičkom listu imamo dva postupka“ rekao je autor Handukić.

Za izložbu „Retro grafike“ autor je rekao kako je postavku prvo izložio u Banja Luci, potom Tuzli, Bihaću i sada u Mostaru.

„Ciklus izlaganja ću završiti u Savremenoj Galeriji umjetnosti „Java“ u Sarajevu. Izložbu prati jako dobar katalog, u koji je unešeno sve što je neophodno, sa velikom recenzijom“ rekao je Handukić.

O radu Irfana Handukića govorio je Dario Terzić.

Irfan Handukić je 1989. godine diplomirao grafiku na Pedagoškom fakultetu u Rijeci. Postdiplomski studij grafike završava na Akademiji likovnih umjetnosti 1999.u Sarajevu a doktorirao je Metodiku likovne umjetnosti na sarajevskom Filozofskom fakultetu 2008. godine. Redovni je profesor na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu , Akademiji umjetnosti Banja Luka i I.P.F.Zenica.

Već nekoliko decenija prisutan je u bosanskohercegovačkom likovnom životu ali i šire; poznajemo ga prije svega kao slikara-grafičara sasvim lične i izgrađene fizionomije.

Radovi iz ciklusa „Retro grafike“ su rezultat dugogodišnjeg likovnog istraživanja u grafičkom mediju dubokog i visokog tiska sa fokusom na specifično značenje linije. Ovaj umjetnk reciklira oblike, preslagujući ih formira jasne i dinamične kompozicije čime naglašava prostor kao važan elemenat njegovih grafičkih uradaka.

Handukić je osvajao nagrade na raznim likovnim manifestacijama – među ostalim i na 5. Biennale Europea per incisione (graphics), Acqui Terme u Italiji, zatim na Concorso Internazionale ex Libris Sonciono (Italija) ; na 11. Bienal Internacional De Grabado “Novacaixagalicia“ u Madridu, Španija te druge nagrade.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail