Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Otvorena izložba o Hamzi Humi
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Otvorena izložba o Hamzi Humi

Izložba pod nazivom „Hamza Humo u zbirci Muzeja Hercegovine Mostar“ otvorena je u Centru za kulturu (CK) Grada Mostara u okviru manifestacije “Mostarsko ljeto 2017.” a u organizaciji Muzeja Hercegovine.

Izložbom je predstavljen dio bogate dokumentacije o pjesniku Hamzi Humi koja se nalazi u zbirci Muzeja Hercegovine, od lične dokumentacije (izvod iz matične knjige rođenih, razne članske knjižice i legitimacije, uvjerenja i potvrde…) te dio dokumentarne građe koju čini i velik broj autorovih rukopisnih i štampanih materijala.

„Predstavljena je jedna selekcija zbirke iz ostavštine književnika i pjesnika Hamze Hume. Zbirka je podjeljena na nekoliko djelova. Izložba je zapravo jedan prikaz cjelokupne građe koju zbirka ima, odnosi se na primarnu dokumentaciju kao što su njegove lične iskaznice, dokumenta, rješenja, prepiska sa kulturnim institucijama, originalni rukopisi, književna građa koja se odnosi na, kako njegovu prozu tako i na poeziju,  skice prikaza iz časopisa, odnosno listova za koje je on bio korespodent, urednik i član redakcije, bogata foto-arhivska građa“ rekao je autor izložbe viši kustos Muzeja Hercegovine magistar Ibrica Dizdar.

On je dodao kako je Humin doprinos itekako značajan.

„I danas se izučavanjem njegovih djela doprinosi razvoju identiteta našeg društva i zemlje u cjelini. Postavku izložbe čine i razna pjesnikova pisma i razglednice, korespondencija sa domaćim i stranim pjesnicima, te sa kulturnim društvima, naučnim i obrazovnim institucijama. Veliki dio izložbe čine i fotografije pjesnika, od portreta do onih u kućnoj intimi, na poslu, na ulici, u društvu sa kolegama pjesnicima“ rekao je Dizdar.

Direktor Muzeja Hercegovine Asim Krhan podsjetio je kako se manifestacija „Mostarsko ljeto 2017.“ bliži kraju.

„Do kraja manifestacije ostalo je još nekoliko sadržaja. Nadam se da smo opravdali očekivanja te postavili dobre temelje za ovu manifestaciju u godinama koje su pred nama“ rekao je Krhan.

„Mostarsko ljeto 2017.“ zajednički organizuju Narodno Pozorište Mostar, Pozorište lutaka Mostar, Muzej Hercegovine, Narodna biblioteka i Centar za kulturu Grada Mostara.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail