Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Počela Prosvjetina likovna kolonija
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Počela Prosvjetina likovna kolonija

U okviru „Mostarskog ljeta“ danas je u Centru za kulturu Mostar otvorena likovna kolonija u organizaciji Srpskog prosvjetno kulturno društva (SPKD) Prosvjeta Mostar. U radu kolonije učestvuje deset mladih umjetnika.

Sekretar Prosvjete Goran Kosanić je rekao kako se Prosvjeta maksimalno uključila u program „Mostarskog ljeta“.

„Ove godine imamo dvije značajne manifestacije. Prva je ova likovna kolonija mladih umjetnika Mostara i okoline. Na naše zadovoljstvo imamo mlade umjetnike koji će se družiti i stvarati narednih dana u Mostaru, Rujištu i Stocu te pokazati svoj talenat i znanje. Ovo je nastavak Prosvjetinog pozitivnog rada na okupljanju mladih ljudi, na davanju šanse mladim ljudima da se pokažu i iskažu. Ovo je šansa da pokažu svoje radove, da pokažu da su oni dio kulture ovoga grada“ rekao je Kosanić.

On je pojasnio kako je kolonija nastala zbog uvida na odlazak mladih ljudi iz Mostara.

„Odlaze nam doktori, inžinjeri, pravnici ali odlaze i umjetnici, a šta ćemo onda u Mostaru ako ne budemo imali kulture, ako ne budemo imali mladih umjetnika. Upravo iz toga razloga Prosvjeta je ta koja se trudi da sve više i više zadrži mlade ljude i da im da šansu da se pokažu i iskažu“ rekao je Kosanić.

Direktor Centra za kulturu Senad Suljić je rekao kako se nada da će kolonija postati tradicionalna.

„Prošlogodišnja kolonija je bila uspješna, a vjerujem da će tako biti i ove godine, što nam daje garant da će, kako ova likovna kolonija tako i cijela manifestacija “Mostarsko ljeto “, postati jedno obilježje kako Mostara i Hercegovine tako i cijele Bosne i Hercegovine“ rekao je Suljić.

Jedna od organizatorica kolonije Sabina Maslo je rekla da su učesnici kolonije studenti ili tek završeni studenti akademija ili srodnih fakulteta.

„Učesnicima kolonije nismo zadali temu jer ne želimo sputavati njihov autorski rad. Radimo slikarskim tehnikama, ali svakako ima tu i grafičara i kipara. Kolonija će se odvijati u bašti Ćorovića kuće, na Rujište a planirani su i jednodnevni izleti do Stoca i Makove hiže. Ovo je velika prilika za mlade ljude, jer dopušta da se družite sa kolegama i razmjenjujete mišljenja“ rekla je Maslo.

 

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail