Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Promovisana izabrana djela Hivzije Hasandedića
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Promovisana izabrana djela Hivzije Hasandedića

Promocija „Izabranih djela“ Hivzije Hasandedića održana je u Centru za kulturu (CK) Grada Mostara u okviru kulturno turističke manifestacije “Mostarsko ljeto 2017”.

O djelu i liku Hivzije Hasandedića govorili su ministrica obrazovanja i nauke FBiH Elvira Dilberović, pjesnik i publicist Hadžem Hajdarević, historičarka Ramiza Smajić i doktor historijskih nauka Faruk Taslidža.

„Ne smijemo zaboravljati ljude, kao što je Hivzija Hasandedić, a koji nisu zaboravljali ono što je bitno za ovaj prostor, za sveukupni identitet i za naše osjećanje ko smo i šta smo. Ono što je napisano i ostaje, a ono što nije napisano, nikada i neće ostati“ rekla je ministrica Dilberović.

Hivzija Hasandedić ( 1915. – 2003.) je bio poliglot, sakupljač historijske i rukopisne građe, arhivist, historičar, literata, muzeolog, geneolog, teolog i profesor. Na temelju brojnih domaćih historijskih izvora na orijentalnim jezicima dokumenata iz dubrovačkog arhiva, radova srpskih historičara i druge građe obrađivao je kulturnu baštinu Hercegovine.

Doktor historijskih nauka Faruk Taslidža, za Hasandedića je rekao kako je bio velikan osmanistike.

„Kada se govori o njegovom djelu, neizostavno je naglasiti značaj njegovog školovanja, u Gazi Husref begovoj medresi i Višoj šerijetsko – teološkoj akademiji u Sarajevu. To školovanje mu je omogućilo da se afirmira kao svestran naučnik i istraživač. Od početka svoje naučno istraživačke karijere on je shvatao značaj historijskih izvora, prije svega osmanske provenijencije, te se maskimalno posvetio njihovom prikupljanju, prevođenju i interpretiranju“ rekao je Taslidža dodajući kako je Hasandedić uporno tragao za svakim tefterom, fermanom, sidžilom, bertom i bilo kakvim dokumentom koji se tiče historije Mostara, Stoca, Počitelja, Trebinja, Ljubuškog i cijele Hercegovine.

„Hasandedić se sa pravom naziva pionirom arhivske službe u Hercegovini. Njegovim prednim radom prikupljena je vrlo značajna arhivska građa, i možemo reći da je rezultat svega toga i nastanak orijentalne zbirke Arhiva Hercegovine, koja je danas od neprocjenjivog značaja za naučnike. Hasandedićev naučni opus je impresivan, sastoji se od preko 430 bibliografskih jedinica a svoje radove je objavljivao u najznačajnijiim ondašnjm naučnim časopisima“ zaključio je Taslidža.

Hasandedićeve obrade su podrazumijevale i izučavanje narodnog predanja, razgovor sa ljudima vezanim za baštinu i lokalnim poznavaocima ostavštine.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail