Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Promovisana knjiga o stvaralaštvu Mostara
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Promovisana knjiga o stvaralaštvu Mostara

„Pregled stvaralaštva u Mostaru – Prilozi iz kulturne historije“ knjiga Salke Šarića, promovisana je u Centru za kulturu Grada Mostara u okviru kulturno turističke manifestacije „Mostarsko ljeto“.

O knjizi su, pored autora, govorili promotori Selma Raljević, Florijan Mićković, Nedžad Maksumić i Husein Oručević.

„Mostar je oduvijek bio grad umjetnosti, nauke, kulture i humora. Mostar kao takav, sazdan je od ljudi, ne samo od onih koji su rođeni tu nego i onih koji su se kroz godine zadržali u njemu. Ova knjiga dokumentira, objedinjuje i prezentira historiju stvaralaštva Mostara. Salko upotpunjuje svaki zapis, bibliografski i na akademski način. Knjiga je značajna kako običnom čitaocu tako i naučnim radnicima“ rekla je promotorica docent na fakultetu humanističkih nauka Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru, Selma Raljević.

Tekst knjige je oplemenjen crno bijelim slikama i ilustracijama.

Akademski vajar Florijan Mićković je rekao kako je autor knjige ostao dostojan svom prijašnjem radu.

„Ovoj knjizi prethodila su njegova ranija izdanja, njih sedam. Knjiga ima sve oblike leksikona. Imamo priliku da na jednom mjestu pronađemo podatke za daljenje istraživanje“ rekao je Mićković.

Nedžad Maksumić je govoreći o knjizi i radu Salke Šarića rekao kako se u knjizi nalaze oni koje je Mostar volio i slavio ali i onih kojih se stidio.

Husein Oručević je rekao kako je svaka od osam Salkinih knjiga cigla koja je utkana u historiju Mostara.

„Salko je pionir, vječni pionir sa navikom da govori o ljudima koji nisu on. On se prihvatio stvari i posla kojih se vrlo malo pojedinica prihvaća u ovom gradu, rad sa papirima, u arhivu i prebiranje tih papira. Taj rad, što ga radi Salko, je filigranski ali koji govori najtvrđe o Mostaru“ rekao je Oručević navodeći kako su se u knjizi našla sjećanja kao pisana riječ.

Autor knjige, Salko Šarić, je kratko rekao kako u knjizi ima dobrih i zanimljivih stvari iz našega rodnoga grada te se zahvalio promotorima i posjetiocima na izdvojenom vremenu.

Salko Šarić ima iza sebe dugogodišnje glumačko i rediteljsko iskustvo. Objavio je i nekoliko vrlo značajnih djela koja svjedoče o bogatom kulturnom životu Mostara, kao što su monografije Narodnog pozorišta, Privremenog pozorišta, Likovna pozornica, te Pozorišni repertoar u Mostaru 1879-2001.

U svojoj novoj knjizi Šarić je na jedno mjesto pokušao sakupiti ono što se odnosi na stvaralaštvo Mostara a do sada u publikovanim knjigama nije obrađeno.

Na 480 stranica nalazimo mnoštvo zanimljivih informacija. Knjiga je podijeljena na poglavlja: Osmanski period, Austrougraski period, Pisana riječ od 1919 do 2001., Likovna umjetnost, Klasična muzika, Izvorna narodna muzika, Horovi, klape, ansambli, Popularna kultura te biografije nekih, za Mostar vrlo značajnih, kulturnih stvaralaca.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail