Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Večer uz liskaluke – promocija knjige “Mostarski bez muke – za sve uzraste” Džemala Raljevića
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Večer uz liskaluke – promocija knjige “Mostarski bez muke – za sve uzraste” Džemala Raljevića

Promocija knjige “Mostarski bez muke – za sve uzraste” Džemala Raljevića održana je u srijedu u prepunoj sali Centra za kulturu (CK) Grada Mostara a u okviru kulturno turističke manifestacije „Mostarsko ljeto 2017.“

O knjizi su, pored autora, govorili odvjetnica Nada Dalipagić, prof. dr. Amir Pašić, Zlatan Buljko, Hamica Ramić i Smail Vilić.

Knjiga “Mostarski bez muke – za sve uzraste” Džemala Raljevića je njegovo šestnaesto djelo na temu mostarskih liskaluka.

„Mislio sam da je prošla, petnaesta knjiga, finale moje priče o liskalucima, ali neke stvari su mi jednostavno same došle na pamet, krenulo je samo od sebe i evo rezultat je ova knjiga. James Bond je rekao ‘nikad ne reci nikad’ pa tako neću ni ja reći da je ovo moja posljednja knjiga“ rekao je u svom obraćanju Raljević dodajući kako je čitav svijet pod stresom a da ova knjiga djeluje antistresno.

On je istakao kako je u knjizi napisano 250 novih liskaluka.

„Sve je to nekako upakovano u humoristične forme, mali oglas, aforizam, anegdotu a opet ništa nije duže od deset redaka teksta. Knjiga je podijeljena u četiri poglavlja i to su ‘Po mostarski pa ko preživi’, Turizam i renesansa’, Penzionerski nestašluci’ i Bez konzervansa'”, rekao je Raljević.

Promotor Hamica Ramić je rekao kako je ideja ove knjige da, u ova tmurna vremena, sebi priuštimo toliko potrebno dobro raspoloženje i nešto što će izazvati osmjeh na licima.

„Raljević je na svom početku rada oko liskaluka radio nešto o “mostarskom jeziku”, a to je ustvari uvod u mostarski humor, liskaluke. Prvih nekoliko knjiga je bilo interesantno i ljudima van ovog područja pa čak i ovog govornog područja. U posljednih nekoliko knjiga on radi knjige u dvojezičnoj varijanti, na našem i engleskom u čemu mu pomaže Zlatan Buljko,“ rekao je Ramić.

Buljko je rekao kako se trudio i da se trudi da mostarski humor, koliko god da je to teško, približi stranoj publici.

„Nekada je to bilo nemoguće, neke stvari jednostavno nije mogući prevesti na drugi jezik. Ipak, mislim da smo uradili dobar posao i veliki broj liskaluka i mostarski humor približili engleskom govornom području“ rekao je Buljko.

Promotor knjige prof. dr. Amir Pašić je za Raljevićev rad rekao da je dugotrajan, te da ostaje za buduće generacije.

„Njegov trud je sjajan doprinos našem kulturnom blagu i mislim da je najveći doprinos, po pitanju mostarskog duha, dao Džemal Raljević. Današnja zbirka dodatni je doprinos toj kulturi Mostara, Hercegovine, BiH i Balkana” rekao je Pašić.

Odvjetnica Nada Dalipagić pročitala je publici svoju recenziju iz knjige te dodala kako je počašćena biti promotoricom knjige koja govori o neuništivom duhu Mostara i mostaraca.

„Upravo liskaluci pokazuju sposobnost mostaraca da se šalimo na svoj i tuđi račun, što je najbolji način predstavljanja ovog grada i njegovih ljudi“ rekla je Dalipagić.

U muzičkom djelu programa nastupio je duet Evergreen.

Džemal Raljević, novinar i publicist, rođen je u Mostaru 1939. godine, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Ekonomski fakultet završio je u Zagrebu.

U novinarstvu je profesionalno od 1966. godine, kao urednik privredne rubrike u regionalnom listu Sloboda, a od 1972. u Privrednim / Poslovnim novinama Sarajevo.

Sarađivao je i u brojim izdanjima Oslobođenja, Areni, Politici Expres, Privredniku, italijanskom Il Gazzetinu…

U posljednjih dvadesetak godina opredijelio se za istraživanje fenomena bh. humora, posebno mostarskih liskaluka uz autorski angažman.

Prije knjige “Mostarski bez muke – za sve uzraste”  Raljević je objavio petnaest knjiga: Mostarski bez muke I, II, III – oriđinali, za početnike, napredne… , Greta – Povratak u budućnost, Stari Superstar, Burek Forever – Humoristički kuhar, Klonirani Bingo, Evergreem liskaluci, Mostar Show – Humoristička razglednica, Sa Gretom u Europu, Nena nama nas – Dnevnik umirovljenog penzionera, Naš Jola, Salon Šipaka i Kućna dostava.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail