Home / Foto / Foto/Mostarsko ljeto: Za kraj, “Divanhana”
www.mostarski.ba

Foto/Mostarsko ljeto: Za kraj, “Divanhana”

Koncertom benda Divanhana na platou ispod Starog mosta, svečano je zatvorena ovogodišnja kulturno – turistička međunarodna manifestacija “Mostarsko ljeto 2017.”

Prije samog koncerta, direktori pet kulturnih institucija organizatora ljeta, Centra za kulturu Grada Mostara, Narodnog pozorišta (NP) Mostar, Lutkarskog pozorišta, Narodne biblioteke i Muzeja Hercegovine, uručili su zahvalnice učesnicima, zaslužnim u realizaciji manifestacije te predstavnicima medija.

Direktor Centra za kulturu Grada Mostara Senad Suljić, u svom obraćanju se zahvalio svima koji su pratili sadržaje ljeta te izrazio nadu kako će naredno, „Mostarsko ljeto 2018.“, biti jednako, ako ne i bolje, uspješno.

Ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK-a Rašid Hadžović je napomenuo kako je manifestacija reaktivirana prije dvije godine te najavio kako će ovo ministarstvo i naredne godine podržati manifestaciju.

Sponzori ovogodišnje manifestacije su Federalno ministarstvo obrazovanja i nauke, Vlada Hercegovačko  neretvanskog kantona (HNK), ministar obrazovanja, nauke, kulture i sporta HNK Rašid Hadžović,  Yunus Emre Institut i BH Telecom.

Kulturne institucije i grupe koje su učestvovale u programima su i „Mo Stars“, Turski kulturni centar „Institut Yunus Emre“, „Mostarske kiše“, SPKD Prosvjeta, OKC Abrašević, Centar za arhitekturu, dijalog i umjetnost “Ada”, Udruženje umjetnika Grada Mostara .

Medijski pokrovitelji su Nova Sloboda, Mostarski.ba, Radio Gradska Mreža, Bljesak.info, Starmo,RTM, City TV, i Haber.ba

Koncertom u Mostaru Divanhana je ujedno završaila ljetnju seriju koncerata u okviru turneje “Zukva Tour 2017”.

„Koncertima u Mostaru iznova oživimo uspomene na Šantićevo ili Đikićevo vrijeme. Posebna nam je čast što smo dio ljetne turneje “Zukva Tour 2017” završili upravo u gradu koji srcem osjeća sevdah“ rekla je vokalistica benda Divanhana Naida Ćatić.

Divanhana izvodi tradicionalnu muziku u novim aranžmanima koji su nastali uz uticaj jazz, pop i klasične muzike 20. stoljeća. Namjera benda je njegovanje i prezentovanje ne samo urbane tradicionalne muzike Bosne i Hercegovine, već i tradicionalne muzike zemalja Balkana, sa posebnim i pažlijivim osvrtom na sevdalinku. Bend je početkom 2009. godine osnovala grupa mladih studenata na Muzičkoj Akademiji u Sarajevu. Do sada su objavili tri albuma, učestvovali na raznim festivalima i održali brojne koncerte širom BiH, regije Balkana i ostatka Evrope.

Članovi benda su Naida Čatić (vokal), Neven Tunjić (klavir), Nedžad Mušović (harmonika), Azur Imamović (bas gitara), Rifet Čamdžić (bubanj) i Irfan Tahirović (udaraljke).

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail