Home / Foto / Galerija Centra za kulturu bogatija za 11 akvarela
www.mostarski.ba

Galerija Centra za kulturu bogatija za 11 akvarela

Srbijanski umjetnik Miodrag Miličević, koji se na ovogodišnjoj kulturnoj manifestaciji „Mostarsko ljeto“, predstavio samostalnom izložbom akvarela pod nazivom „Nekadašnji Mostar“ , poklonio je 11 svojih radova za stalnu postavku galerije Centra za kulturu.

Senad Suljić, direktor Centra za kulturu grada Mostara zahvaljujući se na ovom vrijednom poklonu, naglasio je kako su Miličevićevi radovi obogatili fundus galerije ove kulturne institucije.

Miodrag Miličević, zaljubljenik u likovnu umjetnost iza kojeg je desetine, mnogi su rekli, izvanrednih likovnih radova, inspirisan je ljepotama našeg grada.

Rođen je 25. januara u Paraćinu. Po obrazovanju je diplomirani inžinjer elektrotehnike.

U Mostar je došao 1977. godine i u njemu je proveo 13 godina.

Za ovaj grad ga, kaže, vežu mnoge uspomene i ljudi. Motivi njegovih 80-ak akvarela su onaj Mostar kojega se sjeća, ali i stare fotografije, najčešće crno-bijele stare i po sto godina, koje je najčešće nalazio na dokumentarnim portalima.

Pored motiva Grada Mostara na slikama se mogu vidjeti i portreti Mostaraca iz perioda od prije 30 i više godina.

Miličević nije profesionalni slikar, nego radi za svoju dušu. A njegovu dušu još uvijek, kako sam ističe, nadahnjuju ljepote Mostara i duh njegovih stanovnika.

„Zahvaljujući Centru za kulturu Grada Mostara pružila mi se prilika da se od moga rada napravi izložba, a ova donacija je moj doprinos razvoju institucije kulture, koja je pokazala da je otvorena za sve umjetnike“, istakao je Miličević.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail