Home / BiH / Haris Pašović novi umjetnički direktor italijanskog Mittelfesta

Haris Pašović novi umjetnički direktor italijanskog Mittelfesta

Bh. reditelj i direktor East West Centra Sarajevo Haris Pašović, imenovan je za umjetničkog direktora poznatog italijanskog umjetničkog festivala Mittelfest. Pašović će ovu funkciju obavljati do 2020. godine.

Festival muzike, proze i plesa se već 25 godina održava u Čividaleu, srednjovjekovnom gradu u regionu Friuli Venecija Džulija (Friuli Venezia Giulia).

Mittelfest predstavlja najznačajnije domete u teatru, klasičnoj i savremenoj muzici, baletu i savremenom plesu, iz Italije, Njemačke, Austrije, zemalja Istočne Evrope i Balkana. Među dosadašnjim direktorima bili su čuveni italijanski pisac i reditelj Đorđo Presburger (Giorgio Presburger) i slavni mađarski reditelj Đerđ Tabori (Gyorgy Tabori), saopćili su iz Easta West Centra Sarajevo.

Predsjednik Mittelfest-a Federiko Rosi (Federico Rossi) i ministar regiona Friuli Venecija Đulija Đani Torenti (Gianni Torrenti), u izjavi za medije su naveli da “izuzetna ličnost Harisa Pašovića, intelektualca i evropskog umjetnika, otvara za Mittelfest novu, uzbudljivu avanturu”.

“Ovo je za nas važan korak, poznavajući Pašovićev multietnički kontekst; njegovu izuzetnu umjetničku karijeru; projekte visoke vrijednosti koje je režirao u Evropi i društvenu angažiranost u njegovom radu. On je za nas dragocjen resurs, koji će lansirati Mittelfest u evropsku orbitu. Istovremeno, sigurni smo da će Haris pokrenuti nove puteve za rast u našem regionu”, poručili su iz rukovodstva prestižnog festivala.

Pašović je istakao da se raduje što će raditi sa vrhunskim profesionalcima i kreativnim ljudima regiona Friuli Venecija Đulija.

“Zajedno ćemo kreirati novi Mittelfest s ciljem da on postane jedan od najvažnijih umjetničkih festivala u Evropi “, izjavio je Pašović.

Uz novu funkciju, Pašović će nastaviti da paralelno obavlja svoje dužnosti direktora East West Centra i profesora na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu.

(BHRT)

Facebooktwittergoogle_plusmail