Home / Svijet / Ispuštanje stakleničkih plinova dostiže novi rekord
Ilustracija

Ispuštanje stakleničkih plinova dostiže novi rekord

Ispuštanje stakleničkih plinova porast će ove godine za dva posto i doseći novi rekord, upozorili su naučnici.

Emisije su stagnirale od 2014. i 2016. godine, ali će ove godine porasti, uglavnom zbog Kine, gdje su posljednje dvije godine padale, kažu stručnjaci.

Najnoviji podaci, predstavljeni u Bonnu, na međunarodnoj klimatskoj konferenciji, udarac su globalnom cilju smanjenja ispuštanja štetnih plinova kako bi se izbjegle oluje, toplinski udari i porast nivoa mora.

Rekord od 37 milijardi tona

“Pokazalo se da vrijednosti iz prošle godine nisu bile gornja granica”, piše u izvještaju Global Carbon Projecta, grupe od 76 naučnika iz 15 zemalja.

Ispuštanje ugljičnog dioksida iz fosilnih goriva i industrije u 2017. godini za dva je posto veće nego u 2016. godini i na putu da dosegne rekordnih 37 milijardi tona, dodaju stručnjaci.

“Čini se da ispuštanje ugljičnog dioksida ponovno snažno raste. To je jako razočaravajuće”, rekla je Corinne Le Quere, direktorica centra Tyndall na sveučilištu East Anglia u Londonu, prenosi Hina.

U Bonnu je u toku 23. svjetska klimatska konferencija, na kojoj će do 17. novembra sudionici iz više od 190 zemalja pokušati naći mehanizme za ostvarenje ciljeva iz Pariškog klimatskog sporazuma iz 2015. godine.

Njime se 195 zemalja obvezalo ograničiti globalno zagrijavanje na manje od dva stepena Celzijeva u usporedbi s predindustrijskim razvojem.

Sporazum su potpisali šefovi država ili vlada, a dosad ga je ratificiralo više od 130 zemalja.

Pesimistična predviđanja

Brojni naučnici predviđaju da zacrtani cilj neće biti ispunjen, jer vlade nisu poduzele dovoljno, a Ujedinjeni narodi su upozorili da se svijet kreće prema scenariju u kojem će do 2100. godine temperatura narasti za tri stepena.

Američki predsjednik Donald Trump najavio je da će SAD napustiti Pariški sporazum, a s druge strane delegacije bi tokom konferencije trebale razraditi pravilnik koji bi bio usvojen na sljedećoj klimatskoj konferenciji u Poljskoj 2018. godine.

Aktivisti za zaštitu okoliša izašli su ranije na proteste u Bonnu uoči klimatske konferencije UN-a COP 23, zahtijevajući veće napore za smanjenje ispuštanja štetnih plinova te brže zatvaranje termoelektrana na ugljen.

(Agencije)

Facebooktwittergoogle_plusmail