Home / Mostar / Izetbegović najavio rješenje za Mostar najkasnije do proljeća 2018. godine

Izetbegović najavio rješenje za Mostar najkasnije do proljeća 2018. godine

Danas su se, u Centru za Kulturu, sa privrednicima sastali Bakir Izetbegović bošnjački član Predsjedništva BiH, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić i premijer Federacije BiH Fadil Novalić.

O povodu dolaska u Mostar, prije samog sastanka, Bakir Izetbegović je izjavio kako je cilj pomoći privrednicima i omogućiti  oporovak Hercegovine.

“Imat ćemo sastanak u Kantonalnom odboru SDA, prije toga smo zamolili grupu privrednika iz svih krajeva BiH, koji su zainteresirani za investiranje, da dođu u Mostar da vidimo kakve su mogućnosti Mostara, Hercegovine. Kako im možemo pomoći da ubrzamo oporavak ovog dijela zemlje”,rekao je Bakir Izetbegović.

Kada se radi o  izborima u Mostaru i njihovom mogućem održavanju Izetbegović je rekao kako “imamo tu i zahtjev hrvatske strane, a s našim zahtjevima kombinirat ćemo jedan dobar paket i završiti do kraja 2017., a najdalje do proljeća 2018. godine”, te je naglasio i kako se slaže da izborna pravila na svim nivoima važe jednako za sve.

Postavljeno je i pitanje utjecaja Rusije na Balkanu i navode američkog diplomate Hoyt Brian Yeea koji je rekao da bi Rusija mogla podržati otcjepljenje Republike Srpske na šta je Izatbegović rekao kako “takvog utjecaja Rusije ovdje nema, tako destruktivne politike. Da podržavaju Pravoslave na Balkanu to jesu, ali da će ići dotle da nanesu štetu Srbima u Bosni i Hercegovini svojom politikom – ne bih rekao da će to uraditi.”

Premijer FBiH Fadil Novalić istakao je da je rukovodstvo SDA došlo u Mostar sa predstavnicima najjačih kompanija, kako bi se vidjelo da li mogu investirati u Hercegovinu.

“Pokušat ćemo da nekim potpornim mehanizmima lokalne vlasti i Vlade FBiH privolimo kompanije da ovdje investiraju”, naveo je Novalić.

On je dodao da se Vlada jako trudi da investira u Hercegovinu, ali da ima problema.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail