Home / Foto / FOTO: Izletište Bunica zatrpano smećem

FOTO: Izletište Bunica zatrpano smećem

Gradske vlasti su i ove godine izdvojile sredstva za uređenje jednog od najpoznatijih mostarskih kupališta, izletište Bunica. Izgrađena je pokretna brana, postavljeno 6 wc-ova, a na Crnom viru urađeno je produbljenje od 50 cm, kako bi i oni najmlađi mogli uživati u ljetnim blagodatima. Radove su izvodili J.P. ”Komunalno”, ”Parkovi” i ”Komos” Mostar.

Očišćene su i okolne zelene površine , a na građane se apelovalo da vode brigu o otpatcima i da ih odvajaju na za to predviđeno mjesto. Kontejneri za smeće su također postavljeni.

Na radost mnogobrojnih građana izletište Bunica, koje je tradicionalno omiljeno kupalište Mostaraca, tako je ponovo oživjelo. Svakodnevno ovdje spas od tropskih vrućina traži na stotine građana. Ove godine primjetan je i znatno veći broj ugostiteljskih objekata, a mogu se primjetiti i štandovi na kojima se nude različiti proizvodi, uglavnom za najmlađe.

Za razliku od prethodnih, Bunica ove godine, više nego ikad podsjeća na prijeratno vrijeme i lijepe bezbrižne dane.

Međutim, ove prekrasne slike koje podsjećaju na nekadašnja, mnogo ljepša vremena, kvare gomile smeća koje primjećujemo na svakom koraku. Nevjerovatno je bolno saznanje da posjetioci ne znaju i ne žele cijeniti ovaj biser koji nam je na dohvat ruke i koji bismo, umjesto da uništavamo, svi zajedno trebali čuvati .

Kultura življenja većine onih koji su ovog ljeta uživali na Bunici je, očito, na najnižem mogućem nivou. Kontejner poluprazan, a zelene površine zatrpane gomilama smeća.

I svaki naredni put kad dođu vjerovatno se odmaknu od gomile, koju su iza sebe ostavili prošli put, i za njih, nema problema. Kako će izletište izgledati do kraja ljeta, možemo samo zamisliti.

Zato ovom prilikom pozivamo sve naše sugrađane i ostale posjetioce da ne slijede ovaj primjer i smeće odlože u kontejner ili ga ponesu sa sobom i ostave u prvi najbliži na koji naiđu.

Ovaj biser, koji nam je nakon dugo vremena ponovo vraćen i ustupljen , moramo čuvati , jer će i sljedećeg ljeta biti iznimno vruće i vapit ćemo za osvježenjem.

A pitanje je da li ćemo, ako ovako nastavimo, spas moći potražiti na Bunici.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail