Home / Foto / Izveden Brodvejski mjuzikl “Mali dućan strave”

Izveden Brodvejski mjuzikl “Mali dućan strave”

Odlična ekipa plesača, pjevača, glumaca i muzičara Univerziteta Northwestern iz Čikaga ponudila je u četvrtak mostarskoj publici zanimljiv i neuobičajen program izvedbom komičnog rock mjuzikla “Mali dućan strave” (The Little shop of Horrors). Na izvedbi u Mostaru je bio i Paul Horowitz, zamjenik ambasadorice SAD-a u BiH.

“Oduševljen sam što sam večeras u Mostaru”, rekao je Horowitz.
“Ovo je jako posebna trupa jer u Americi ne samo da je Northwestern Univerzitet jako dobar i poznat, nego je i njihov teatarski program jedan od najboljih u SAD-u, a Dolphin Show Northwestern Univerziteta u ovoj godini obilježava 75 godina postojanja. Ovo je najveća pozorišna trupa u SAD-u koju vode studenti i studenti sve sami rade. I to je jako dobar primjer – kako kada imate mlade ljude koji imaju jako puno energije, strasti i talenta mogu uraditi velike stvari. To je ono što mi kao Ambasada SAD-a želimo da promovišemo ovdje u BiH”, rekao je Horowitz. Almir Mujkanović, direktor Narodnog pozorišta Mostar, rekao je da je NPM-u čast biti partner u realizaciji ovog programa te da je to na svojevrstan način satisfakcija ovom pozorištu za dosadašnji rad.

“Mali dućan strave” počeo je svoj put na off Broadwayu 1982., 1986. u holivudskoj produkciji je snimljen film, a od 2003. se predstava igra na Broadwayu. Od tada je ovaj mjuzikl izvođen širom svijeta, a sada je po prvi put izveden i u BiH, odnosno u Mostaru. Prije Mostara je izveden u Banja Luci i Doboju i svugdje su karte bile raspordane.

Ekipa predstave bila je oduševljena Mostarom.
“Mostar nam je jedan od najdražih gradova u kojima smo bili. Uživali smo u šetnji, slikali most, grad je zaista predivan”, rekla je Jane Dickerson, producentica i managerica trupe.

Ovaj je mjuzikl u Narodnom pozorištu Mostar privukao brojne goste iz kulturnog i političkog života BiH, među kojima su bili i premijer Hercegovačko – neretvanskog kantona Nevenko Herceg, generalna konzulica Republike Turske u Mostaru Ayse Selcan Sanli, predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamenta FBiH Edin Mušić, predsjedavajući Skupštine HNK Šerif Špago, načelnik Odjela za društvene djelatnosti Grada Mostara Božo Ćorić, počasni predsjednik Matice hrvatske Mostar Josip Muselimović, brojni direktori i ravnatelji kulturnih ustanova Mostara, koji su poželjeli dobrodošlicu trupi Northwestern Univerziteta.

Teatarska trupa Northwestern Univerziteta ubraja se među deset najboljih u svijetu. Program u Mostaru izveden je zahvaljujući partnerstvu Američke ambasade u Bosni i Hercegovini, Dolphin Showa Univerziteta Northwestern iz Čikaga (Northwestern University’s Dolphin Show from Chicago) i Narodnog pozorišta Mostar. “Mali dućan strave” se izvodi putem specijalnog aranžmana sa Music Theater International (MTI). Redateljica mjuzikla je Maggie Monaha, a producenti Janie Dickerson i Bailey Sutton.

 

 

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail