Home / Svijet / Japanci u iščekivanju mogućeg napada Sjeverne Koreje

Japanci u iščekivanju mogućeg napada Sjeverne Koreje

Japan je u subotu razmjestio svoj proturaketni sistem Patriot nakon najave Sjeverne Koreje o planu lansiranja raketa u pravcu američkog teritorija Guama u Pacifiku.

Po japanskoj javnog televiziji NHK, ministarstvo odbrane počelo je u subotu raspoređivati američki proturaketni sistem Patriot Advanced Capability 3 (PAC-3) u Shimani, Hiroshimi i Kochiju, na zapadu zemlje.

Nakon objave Pjongjanga, ti bi se lokaliteti mogli naći na putanji sjevernokorejskih raketa.

Televizijske snimke snimljene u subotu prikazuju vojna vozila koja pred zoru prevoze lansirne rampe i druge elemente proturaketnog sistema u vojnu bazu u Kochiju.

Japanska vlada rekla je ranije kako namjerava srušiti sjevernokorejske rakete koje bi eventualno zaprijetile japanskom teritoriju.

Agencija Kyodo, navodeći dužnosnike japanskog ministarstva obrane, objavila je da će se tokom jutra završiti s raspoređivanjem proturaketnog sistema na zapadu Japana.

Sjeverna Koreja objavila je u srijedu da “pažljivo razmatra” plan o raketnom napadu u blizini američkog pacifičkog teritorija Guama, samo nekoliko sati nakon što je predsjednik Donald Trump obećao Pjongjangu “vatru i bijes” ako nastavi prijetiti Sjedinjenim Državama. Kasnije je dodala da će planovi o tome biti razrađeni do polovice augusta.

Po izjavama glasnogovornika japanske vlade Yoshihide Suga, Tokio “nikada neće tolerisati” provokacije Sjeverne Koreje, a japanske oružane snage poduzet će potrebne mjere.

Trump upozorava Pjongjang da će zažaliti bude li napao Guam

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je u petak sjevernokorejskom vođi Kim Jong-unu da će zažaliti ako bude napao američki teritorij Guam, javljaju agencije.

“Ako bilo što učini u pravcu Guama ili nekog drugog američkog teritorija, ili nekog američkog saveznika, on će to zaista i vrlo brzo zažaliti”, rekao je Trump na neformalnoj konferenciji za novinare u Bedminsteru u New Jerseyju gdje se nalazi na odmoru.

Na press konferenciji bili su i državni tajnik Rex Tillerson, veleposlanica pri UN-u Nikki Haley i savjetnik za nacionalnu sigurnost H.R. McMaster.

Trump je kazao kako se nada da će Sjeverna Koreja shvatiti u potpunosti težinu njegovih riječi.

“Nadam se da će u potpunosti shvatiti težinu onoga što sam rekao. A to što sam rekao, to i mislim”, upozorio je američki predsjednik. “Te riječi vrlo je lako razumjeti”.

Sjeverna Koreja rekla je da će do sredine augusta napraviti plan lansiranja četiri rakete srednjeg dometa na američki pacifički teritorij Guam i predstaviti ga Kim Jong-unu koji će donijeti odluku o daljnjim koracima.

To je pridonijelo nastavku eskalacije napetosti između Pjongjanga i Washingtona nakon što je Trump upozorio Sjevernu Koreju ranije ove sedmice da će se suočiti s “vatrom i bijesom” ako ne prestane prijetiti SAD-u.

Američki predsjednik je u petak uputio nove prijetnje Sjevernoj Koreji, poručivši Pjongjangu putem Twittera da je američko oružje “napunjeno i spremno”.

Trump je novinarima također najavio da će tokom noći razgovarati s kineskim predsjednikom Xijem Jinpingom o “vrlo opasnoj situaciji” koja se tiče Sjeverne Koreje.

Najavio je i da razmatra dodatne sankcije, “vrlo snažne, na vrlo, vrlo visokom nivou”, ali o njima nije iznio nikakve pojedinosti.

Osudio je režim koji se loše ponaša “već godinama, već desetljećima”.

Upitan da komentariše riječi njemačke kancelarke Angele Merkel, koja je u petak rekla da se protivi vojnom rješenju te osudila verbalni rat Pjongjanga i Washingtona, Trump je kazao da se njezine riječi “odnose na Njemačku, sigurno se ne odnose na SAD”.

Pritom je njemačku kancelarku nazvao “vrlo dobrom osobom” i “prijateljicom”.

(HINA)

Facebooktwittergoogle_plusmail