Home / Zanimljivosti / Koji alat svaka kuća treba imati?

Koji alat svaka kuća treba imati?

Alat je sigurno jedna od stvari koje bi trebalo imati svako kućanstvo. Naravno da se ne radi o najnovijem kriku mode nego o suštoj potrebi u slučaju nepredviđenih situacija. Umjesto da zovete majstora, možete pomoću alata sami rješiti problem.

Prije nego što odlučite nabaviti alat, bacite se malo u istraživanje i provjerite koje su nove marke alata, odnosno što se isplati nabavljati. Naravno da odabir alata najviše zavisi od činjenice jeste li i sami majstor ili samo kada zatreba.

Tu se najviše misli na profesionalni alat potreban za sve one koji se bave tom profesijom. Isto tako postoje oni alati prikladni za sve one kojima će možda zatrebati nekoliko puta u životu, u slučaju manjeg kvara.

Sigurno ne želite nakon što ste čekić upotrijebili dva puta, opet krenuti u potragu za novim budući da vam je prethodni uspio izdržati svega dva zamaha.

Svako kućanstvo mora imati: metar, čekić, 1-2 vrste kliješta, 1 -2 vrste šarafcigera, bušilicu, turpiju, pilu, lopaticu, makaze, više vrsta eksera i šarafa, zalihu osigurača, žice, viljuškasto okaste ključeve, merdevine, skalpel a ostalo prema potrebi.
Od ostalih pomagala preporučljivo je da ormar za alat sadrži: špirit, sredstva za čišćenje, mašinsko ulje, gips, ljepilo za drvo, ljepilo za porculan, kredu i drug.

Nakon upotrebe alat treba očistiti i ponovo spremiti. Treba uvijek voditi računa da u kući ima boca sa zatvaračem.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail