Home / Mostar / Komunalci poručili Bešliću: Bacate prašinu u oči građana

Komunalci poručili Bešliću: Bacate prašinu u oči građana

 

Radnici javnog preduzeća “Komos” iz Mostara objavili su Saopštenje za javnost “kao osvrt na natpise u medijima koji dolaze od strane Ljube Bešlića, gradonačelnika Grada Mostara, a odnose se na „podizanje razine čistoće grada“.

Pismo radnika J.P. Komos d.d. Mostar u stečaju donosimo u cijelosti:

“Umjesto da otkloni uzrok problema u komunali Mostara, koje je sukreirao, Gradonačelnik baca prašinu u oči građanima samovoljno pokušavajući otkloniti tek nekoliko posljedica. Napominjemo da uređenje komunalne djelatnosti u Mostaru, zavisi samo i isključivo od izvršne vlasti, odnosno od Gradonačelnika. Umjesto da kroz dovršetak procesa formiranja jedinstvenog preduzeća ojača i uredi gradsku komunalnu djelatnost, Gradonačelnik je godinama sistematski ruši. U želji da pokrije posljedice svojih činidbi, samovoljno angažuje civilnu zaštitu.

1. Jedan od dokaza sistematskog rušenja komunale je Gradonačelnikovo donošenje odluke o angažovanju civilne zaštite da očisti dvorišta i ulice u dijelu grada koji čiste i održavaju radnici J.P. Parkovi, p.o.
Tvrdimo da nema potrebe za dodatnim radom na čišćenju u dijelu grada koji održavaju radnici preduzeća Komos, što je vidljivo na terenu.

2. Gradonačelnik godinama nalazi načine kako da pomogne i održi preduzeće J.P. Parkovi p.o. (koje nije ni registrovano po Zakonu o privrednim društvima), dok istovremeno, nečinjenjem, odnosno neprovođenjem Odluka Gradskog vijeća opstruira formiranje jedinstvenog komunalnog preduzeća, što je trenutno njegova isključiva nadležnost. Umjesto da završi ovaj proces, čime bi bili riješeni postojeći problemi, Gradonačelnik već godinama radi suprotno.

Posljednji, nedavni primjer sprječavanja ujedinjavanja komunale, ali i pokušaja urušavanja J.P. Komos, desio se u završnici stečajnog procesa Komos-a, kada je Gradonačelnik zakočio donošenje Odluke o usvajanju Stečajnog plana J.P.“Komos“ d.d., u stečaju, za koji je pismeno „dao deklarativnu podršku i saglasnost“. Deklarativnom podrškom, a stvarnom opstrukcijom tog procesa, po ko zna koji put, bacio je prašinu u oči radnicima ovog preduzeća i građanima ovog Grada kroz tezu o više komunalnih preduzeća kako bi krivnju o nespremnosti da riješi ovaj problem prebacio upravo na komunalna preduzeća koji hoće da taj problem riješe.Čak šta više u javnosti i među građanima je stvoreno uvjerenje da su za sve kriva komunalna preduzeća što nas posebno boli i što je apsolutno netačno.

3. Štab Civilne zaštite Mostara nije sazvan, niti se sastao od 20.04.2017.godine, unatoč požarima, elementarnim nepogodama i oskudici vode. Stoga čudi da je Gradonačelnik samovoljno donio Odluku i aktivirao civilnu zaštitu zbog prljavih ulica u dijelu grada koji čisti preduzeće Parkovi. Iznenađuje nas da Gradonačelnikova samovolja ide toliko daleko da sam donosi zaključke i određuje šta komunalne firme mogu, a šta ne uraditi. Sve bez konsultacija s upravama komunalnih firmi.

4. Napominjemo da je stečajni upravnik Komos-a u više navrata tražio sastanak sa Gradonačelnikom, ali ga Gradonačelnik nije primio, niti je pokazao ikakav interes za provođenje stečaja kao velikog koraka za uređenje komunalne djelatnosti u Gradu.

5. Pitamo Gradonačelnika, zašto Mostar nema komunalnih redara? Obzirom da Zakon o komunalnoj djelatnosti HNK, usvojen 28.04. 2016.godine., članom 60. izričito propisuje formiranje komunalnih redara koji bi sa efikasnijim radom gradske inspekcije stvorili uslove za napredak opšte čistoće u Mostaru.

6. Pitamo Gradonačelnika, zašto Mostar nema jedinstveni registar korisnika komunalnih usluga? I to je propisano članom 25. Zakona o komunalnoj djelatnosti HNK. Takav registar bi drastično poboljšao finansijsko stanje komunalnih preduzeća.

Napominjemo da je 10.11.2016.godine, pismeno traženo od Gradonačelnika da svojom aktivnošću uveže baze korisnika usluga komunalnih preduzeća sa bazom CSB, što do danas nije učinjeno, a što je još jedan dokaz nebrige o komunalnim preduzećima, ovaj put kroz njihovo finansijsko uništavanje.

7. Na kraju pitamo gradonačelnika da javno odgovori po kom osnovu i na osnovu kog akta je primio pomenute radnike, te da odgovori o kom višku sredstava se radi i kako je nastao taj višak kada se zna da ima manjak sredstava u budžetu i da je rađen rebalans.

Ako je mislio na sredstva koja su bila predviđena za obavljanje komunalnih djelatnosti a nisu utrošena upravo zbog opstrukcija od strane grada ne mogu biti trošena mimo izvođača sa kojima je potpisan ugovor i bez definisanja u budžetu.

Lakše je izvesti civilnu zaštitu da mete nego uraditi svoj posao u skladu sa zakonom i urediti komunalu u Mostaru” – stoji u saopštenju radnika Komosa upućenom javnosti Mostara i gradonačelniku Ljubi Bešliću.

Podsjetimo, Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić donio je Odluku kojom se na rok od 30 dana angažuju dodatne osobe kroz službu Civilne zaštite Grada Mostara u cilju podizanja stepena  čistoće javnih površina.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail