Home / BiH / Ministar Faladžić s predstavnicima Svjetske banke

Ministar Faladžić s predstavnicima Svjetske banke

Adnan Faladžić, ministar finansija u Vladi HNK, sa saradnicima, održao je sastanak s predstavnicima Svjetske banke Lamijom  Marijanović, stručnjakom za finansijsko upravljanje i Pokar Kehmanijem, konzultantom za javne finansije.

Na sastanku je razgovarano o upotrebi FMIS sistema (Financial Menagment Information System) koji se primjenjuje u Hercegovačko-neretvanskom kantonu.

Ministar Faladžić upoznao je predstavnike Svjetske banke s automatiziranim kontrolama interne kontrole i načinu na koji je dizajniran finansijski sistem koji sprječava prekomjerne obaveze. Na poseban način bilo je govora o budžetskim, troškovnim i gotovinskim internim kontrolama, angažiranju osoblja, nabavci roba i usluga, ugovorima o održavanju i izgradnji, te o tomu preuzimaju li druga ministarstva obaveze bez saglasnosti Ministarstva finansija. Također, razgovarano je o kredibilitetu i realnosti u godišnjim procjenama Budžeta, prihodima i rashodima, te zakonskim uslovima za Budžet koji treba uravnotežiti i ograničiti deficite.

Zajednički je zaključeno kako Ministarstvo finansija, kao krovna finansijska institucija Kantona, održava visoki nivo profesionalnosti u radu koji se u potpunosti temelji na poštivanju zakonskih obaveza.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail