Home / Mostar / Mostar: Postavljene kućice za napuštene životinje
foto: haber.ba

Mostar: Postavljene kućice za napuštene životinje

Mladi iz nekoliko organizacija u Mostaru odlučili su napraviti kućice u koje bi se napuštene životinje mogle sakriti tokom hladnih i kišnih dana.

Projekat je organizovala je organizacija “Animal Care Centar” (ACC) je u saradnji s njemačkom organizacijom “Streunergluck” i Koledžom ujedinjenog svijeta (UWC), te su na području Mostara rasporedili 15 kućica.

Kućice su postavljene na Španskom trgu, u Sjevernom logoru, na Bišću polju, i na nekoliko privatnih posjeda…

”Glavni i osnovni cilj akcije je što je više mogu će olakšati hladne zimske dane psima koji žive na ulici na način da ćemo im napraviti i postaviti kućice koje su termo-izolirane kako bi se mogli skloniti od hladnoće, kiše, vjetra i bar se malo zgrijati. Nažalost, u Mostaru je sve veći broj lutalica, a glavni krivac za to su isključivo ljudi, koji kupuju pse i mačke kao igračke, a ne razmišljaju o njima kao jednom živom biću i jako velikoj odgovornosti”, kazali su iz “Animal Care Centra”.

U pravljenju kućica pomagali su i učenici UWC-a, a kao materijal su korišteni stiropor, karton i najlon čime su dobivene ekonomične kućice.

Iz ACC-a su dodali kako je drugi cilj ove akcije da se aktiviraju svi sugrađani koji žele, a ne znaju kako pomoći, prenosi Haber.

”U ovom slučaju sugrađani mogu donijeti hranu ili vodu na mjesta gdje se nalaze kućice, malo se poigrati sa psima i na taj im način olakšati teške zimske hladne dane”, poručili su iz ACC-a.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail