Home / Uspješni Mostarci / Mostarka najmlađa instruktorica vožnje u BiH

Mostarka najmlađa instruktorica vožnje u BiH

Mlada Mostarka Minela Macić je odmah nakon završetka studija na Fakultetu za saobraćaj i komunikacije počela raditi kao instruktorica vožnje. Sa 25 godina, Minela je postala najmlađa instruktorica vožnje u BiH. Postala je i samostalni instruktor, ali i vlasnica agencije za prijevoz putnika. Sve je postigla svojim trudom i zalaganjem.

Za ovaj posao se, kaže, odlučila jer su joj vožnja i automobili uvijek bili velika ljubav.

“Vožnja je moj veliki užitak, način da razbistrim misli i odmorim se od svakodnevnih obaveza. Odluka da postanem instruktor došla je mojom željom da radim posao koji volim. Smatram da je zanimanje u takvoj kombinaciji čovjeku uvijek izazov i da ga neprestano motiviše da daje od sebe ono najbolje “kaže Minela.

U svom poslu upoznaje mnogo ljudi različitih ličnosti, mnogo početnika za volanom koji u nju gledaju kao učitelja i pomagača, osobu čiji je zadatak olakšati im prve korake u automobilu.

“Pomoći nekome da savlada tu prepreku, da se oslobodi straha od volana, opusti se i doživi vožnju kao rutinsku i osnovnu potrebu modernog života, za mene je najveći izazov”, ističe ona.

Do sada se, kaže nije susretala sa predrasudama kad su žene za volanom u pitanju.

“Svi su sretni kad su jedinstveni u nečemu. Do sada nisam nailazila na neke predrasude prema meni kao djevojci, instruktorici a bila sam spremna na to na samom početku. Moj odnos s kolegama je za poželjeti, cijenim ih i poštujem te puno učim od njih. Oni su me uveli u posao i sa mnom svakodnevno dijele svoja iskustva. To nema cijenu. Kandidati su priča za sebe. Svako od njih je posebna ličnost, svi zahtjevaju drugačiji pristup”, ističe Minela.

Odlika dobrog instruktora je biti strpljiv i pažljiv. Za svoj posao kaže da nije težak ali ga smatra jako odgovornim.

“Učite nekoga snalaženje u saobraćaju, što ne znači samo puku praktičnu primjenu naučenih pravila vec i saobraćajnu kulturu, toleranciju i profesionalizam. Živimo brz život, krećemo se i vozimo u moru dobrih ali i manje dobrih, čak i neopreznih vozača.Trudim se maksimalno ispunjavati svoju odgovornost te se nadam da ce moji kandidati biti od ovih prvih”, naglašava Minela.

Na vječno pitanje ko su bolji vozači – žene ili muškarci, ovako odgovara: “Smatram da su žene bolji vozači.
Ne kažem to jer sam i sama žena već na osnovu mog iskustva kao vozača u saobraćaju i instruktora. Žene su pažljivije, tolerantnije, vjernije su pravilima i disciplini, rjeđe pribjegnu prekršaju i sve rade po propisu. Muškarci jesu okretniji, ali ono što mi je presudno…psuju puno više od žena. Često su nestrpljivi pa znaju otvoriti prozor i dovikivati svakakve stvari a nerijetko i izaći iz auta da se raspravljaju ako je manji problem u pitanju. Žene to uglavnom ne rade”, kaže Minela.

Ova mlada Mostarka se bavi i humanitarnim djelovanjem. Član je udruženja “ Zajedno za naš grad”, koje pomaže našim starim i iznemoglim sugrađanima u stanju socijalne potrebe.

“To su stvari na koje sam najslabija i teško da mogu pričati o tome.Iskustava je mnogo…puno je tu dirljivih momenata, teških priča i situacija, ali svakako uz dobru volju i malo pomoći jedni drugima možemo uljepšati i olakšati ne tako vedru svakodnevnicu.Osjećaj korisnosti koji lično ja imam na kraju dana ne može se riječima opisati”, naglašava Minela.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail