Home / Recept 5/7 / Mostarska dolalma (U Mostaru peku morca u janjcu)

Mostarska dolalma (U Mostaru peku morca u janjcu)

Mostarska dolalma

Stara kuharska izreka glasi “U Mostaru peku morca u janjcu“ (Bišćević Ahmed, Mostar).
Puni se janje morujom (biba, tuka, pura, ćurka) i tako se peče.

Priprema
Prema tome, morac ili (moruja) se očisti, iz janjeta se izvuku sve iznutrice, ugura morac u janje, nabije na ražanj, posoli i peče.
Drugi način je da se posoli janje iznutra i izvana, posoli morac, uvali u janje, malo zašije drvcima ili žicom, postavi u zamašćenu pekarsku duboku “janje-tepsiju” i u pekarskoj zanatskoj radnji koja loži peć na drva i peče.

Porijeklo riječi dolalma
Porijeko riječi dolalma nismo uspjeli pronaći. Hivzija Hasandedic misli da to potiče od pojma “donanma”, a što označava iluminaciju prilikom svečanosti. Funkcionalno, to bi označavalo svečano pečenje uz iluminaciju sa mušemali – harmonika-fenjerima – “da svijetli kao Venecija” kako su to nazivali stari.

Drugi izvor navodi kako je porijeklo riječi od dolma – nadjev, punjenje, jer se to dolmi, nadijeva.

(Mostarski.ba/bosniancafe)

Facebooktwittergoogle_plusmail