Home / Mostar / Mostarski srednjoškolci uspješno proveli humanitarnu akciju, porodica Merdan dobila kuću

Mostarski srednjoškolci uspješno proveli humanitarnu akciju, porodica Merdan dobila kuću

Učenici I razreda, Merdan Ehlimani, nesmotreni vožač prešao je vozilom preko noge u oktobru 2016. godine. Nakon ukazane doktorske pomoći Ehlimanu odvoze kući, a učenici i profesori, sasvim slučajno, uviđaju stvarno stanje i uslove u kojima živi porodica Merdan.

Prva akcija je uslijedila odmah sljedeći dan kada konkretno reaguju u kolektivu: od sakupljenih 620,00 KM kupljene su namirnice i higijenske potrepštine te su iste uručene porodici.

To za kolektiv Srednje ekonomske i ugostiteljsko-turističke škole nije bilo dovoljno pa u novembru pokreću humanitarnu akciju, za izgradnju kuće porodici Merdan iz Počitelja, o čemu je pisao i naš portal.

Od novembra 2016. do januara 2017. otvoreni su humanitarni računi, napisana pisma, pozivi, molbe koji su upućeni kako gradskim, kantonalnim i federalnim nivoima vlasti tako i medijima. Ukupno 648 mailova poslano je u 15 zemalja svijeta.

Nakon što je u februaru urađen idejni projekat, prikupljena potrebna dokumentacija i nakon što je inžinjer u Počitelju izašao na lokaciju radi pozicioniranja kuće i snimanja terena u martu je stigla informacija da zbog promjene prostornog plana Federacije BiH, zaštitne zone kulturno-historijskog naslijeđa starog grada Počitelja, koji uređuju Vlada i Parlament Federacije BiH, isti je proširen te je time planirana lokacija za gradnju kuće ušla u granice zaštitne zone.

Zbog toga je zabranjena gradnja bilo kakvih objekata i izdavanje dozvola od nadležnih službi općine Čapljina. Bliža rodbina porodice Merdan se uključuje u iznalaženje rješenja te pronalazi novu lokaciju u Gornjim Vrapčićima, koju porodica prihvata. Izvođenje radova na kući preuzela je rodbina porodice Merdan, a sve u cilju smanjenja troškova.

Od aprila do jula u akciju gradnje i opremanja kuće za porodicu Merdan uključili su se svi… Doniran je materijal, oprema, priključci, namještaj, a i radovi su obavljani besplatno.

Ukupno je uplaćeno 39.695,32 KM od čega je raspoloživih sredstava bilo 39.582,17 KM. Dosad je potrošeno 37.889,17 KM, a za preostalih 1.693,00 KM planira se na proljeće uraditi kulir, pločice na terasi i kupiti namirnice ili mjesečnu kartu.

Cijeli izvještaj možete pročitati na ovom linku, više fotografija pogledajte ovdje, a video u vezi akcije pogledajte na ovom linku.

(Mostarski.ba)

 

Facebooktwittergoogle_plusmail