Home / Mostar / Mreža “Naše društvo” zatražila reakciju nadležnih institucija

Mreža “Naše društvo” zatražila reakciju nadležnih institucija

Zbog šutnje administracije Gradske uprave Grada Mostara i javnih komunalnih preduzeća, Mreža “Naše društvo” iz Mostara uputila je  dopis nadležnim upravnim inspektorima, Federalnom ministarstvu pravde i Instituciji ombudsmena za ljudska prava zbog, kako su naveli, kršenja prava na pristup informacijama od javnog interesa.

Pozivajući se na Zakon o slobodi pristupa informacijama, Mreža “Naše društvo” se prije više od tri mjeseca obratila Gradskoj upravi Grada Mostara i komunalnim preduzećima “Komunalno”, “Komos” i “Parkovi” te zatražila odgovore na vrlo konkretna pitanja vezana za organizaciju i funkcioniranje komunalnih djelatnosti.

No, tvrde kako nisu dobili odgovor ni na jedno od postavljenih 18 pitanja.

“Građani imaju pravo znati kako izgleda katastar zelenih površina, program zajedničke komunalne potrošnje, mjesečni operativni planovi, koliko komunalna preduzeća imaju zaposlenih i sl. U normalnim lokalnim zajednicama ovakve i slične informacije se mogu naći i na službenim web stranicama”, navode iz Mreže “Naše društvo“.

Mreža “Naše društvo” je mreža nevladinih organizacija iz Mostara koja je posvećena unapređenju kvalitete  života i ljudskih prava kroz proaktivan pristup u zagovaranju i promovisanju rješenja ključnih društvenih problema.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail