Home / Mostar / Na Čvrsnici teško povrijeđen češki državljanin, akcija spašavanja u toku

Na Čvrsnici teško povrijeđen češki državljanin, akcija spašavanja u toku

U toku je akcija spašavanja jednog teško povrijeđenog češkog državljanina s planine Čvrsnice, saopšteno je iz Saveza Gorskih službi spašavanja u BiH.

Naime, sinoć oko 23 sata,  Gorska služba spasavanja (GSS) BiH je primio poziv sa planine Čvrsnice da je u kanjonu Grabovice, na lokalitetu Zli potok, teško povrijeđen planinar, češki državljanin, pri penjanju stazom iz Radave prema Tisama.

Spasilački timovi GSS Jablanica, HGSS Mostar,GSS Široki Brijeg i GSS Grude krenuli su na teren, nakon što su obavijestili policiju i obavještajni centar Civilne zaštite (CZ).

Oko 3 sata i 35 minuta prvi spasilački tim predvođen Sabahudinom Spahovićem, načelnikom GSS Jablanica, pristiže do unesrećenog i nakon glasovnog kontakta, slijedi i lociranje i pristup povrijeđenom planinaru. Ustanovljeno je da se radi o teškim povredama glave, ruke i noge, sa sumnjom i u povredu kičme.

O svemu je obaviješten direktor Federalne uprave Civilne zaštite (FUCZ) Fahrudin Solak, sa zahtjevom da se zatraži podizanje helikoptera OS BiH, koji je u osam sati krenuo na intervenciju.

“Akcija spašavanja je u toku, očekujemo da će piloti uspješno prići mjestu nesreće koje je vrlo zahtjevno zbog strmog i obraslog terena. Transport kopnenim putem, preko strmih litica bi bio prespor i neugodan za karakter povreda koje su ustanovljene i koje zahtjevaju hitnost i krajnju pažnju” navodi se u saopćenju iz GSS-a u BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail