Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 10.2.

Na današnji dan – 10.2.

1935. – Rođen Miroslav Ćiro Blažević bosanskohercegovački fudbalski stručnjak, bivši trener hrvatske i bosanskohercegovačke fudbalske reprezentacije. Prema njegovoj vlastitoj priči nogometnu karijeru započeo je u travničkom Bratstvu još 1954.

1973. – Rođen Asmir Kujović u Novom Pazaru. Kujović je bosanskohercegovački književnik. Živi u Sarajevu gdje radi kao urednik u izdavačkoj kući “Vrijeme” i kao urednik časopisa “Lica”. Pored poezije i proze piše još i književne kritike, eseje, putopise i novinske članke. Roman “Ko je zgazio gospođu mjesec” dobio je najveće priznanje u BiH, godišnju nagradu Društva pisaca BiH i do sada je imao nekoliko izdanja.

1998. – Usvojena nova himna “Intermezzo”. Stara himna “Jedna si jedina” je zbog navodnog isključivanja Srba i Hrvata zamjenjena samo instrumentalom nazivom “Intermezzo”, iako stari teskt himne nije sadržavao niti jedno ime etničkih grupa u BiH. Muzičku podlogu je komponovao je Dušan Šestić.

Tekst himne “Jedna si jedina”

Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek’ te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

2017. – Umro Ljubiša Beara. Haaški osuđenik za ratne zločine u Bosni i Hercegovini Ljubiša Beara umro je u zatvoru u Berlinu gdje je izdržavao kaznu doživotnog zatvora zbog sudjelovanja u genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici. Nekadašnjem načelniku sigurnosti stožera Vojske Republike Srpske 2015. godine izrečena je pravomoćna presuda kojom je proglašen krivim za organiziranje i planiranje genocida u Srebrenici gdje je ubijeno više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail