Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 12.1.

Na današnji dan – 12.1.

1967. – Rođen Meho Kodro. Meho Kodro je rođen, 12. januara 1967. godine, u Mostaru. Karijeru je počeo u mostarskom Veležu 1985. godine, kojeg je tada s klupe vodio Duško Bajević. Sa Veležom je osvojio kup Jugoslavije 1986. godine. Nakon dobrih igara slijedio je poziv u reprezentaciju Jugoslavije za koju je odigrao dvije utakmice. Ivica Osim u njemu je prepoznao golgetera, ali je rat prekinuo njegovu reprezentativnu karijeru. Neposredno pred agresiju na BiH, Kodro odlazi u španski Real Sociedad gdje će ostaviti veliki trag sa 73 gola u 129 ligaških utakmica. Kako mu je reputacija u Primeri rasla, tako je postepeno privlačio pažnju velikih klubova. U sezoni 1995/1996 Johann Cruyff ga dovodi u Barcelonu gdje je zbog nekoliko povreda postigao samo 9 golova u 32 utakmice. Ostat će upamćena njegova dva gola, 10. februara 1995 godine, u pobjedi od 3:0 nad rivalskim Realom iz Madrida. 1996. godine je sa Barcelonom bio osvajač španskog super kupa. Krajem sezone napušta klub i pridružuje se klubu CD Tenerife gdje je ostao naredne tri sezone. Tu se djelimično vratio u formu gdje je u ukupno 72 utakmice postigao 18 golova. Kodro u sezoni 1999/2000. prelazi u Deportivo Alaves i postiže 5 golova u 30 utakmica. Nakon toga odlazi u Izrael gdje igra za Maccabi Tel Aviv F.C. do 2002. godine. Za Maccabi postiže jedan gol u devet utakmica. U Tel Avivu je i 2002. godine završio karijeru. Za reprezentaciju Bosne i Hercegovine odigrao je samo 13 utakmica i postigao 3 gola. Bio je prvi kapiten reprezentacije Bosne i Hercegovine u meču protiv Fortune iz Dizeldorfa, koji je odigran 1995. godine. U trenerskoj karijeri bio je pomoćni trener Jose Mari Bakeru u Real Sociedadu 2006. godine nakon što je prethodno radio u mlađim selekcijama. Na klupi reprezentacije BiH bio je od 5. januara 2008 do 16. maja 2008 kad je otpušten od strane rukovodstva NSBiH zbog svog protivljenja igranju utakmice između selekcije BiH i Irana.

1992. – Prve žrtve četničkih zločina. Dvanaestog januara 1992. godine u Vražićima kod Čelića klanjana je dženaza Abdulahu Kovačeviću, magistru ekonomskih nauka, predsjedniku MBO Bijeljina, koji je kidnapovan 29. novembra 1991. godine, a pronađen mrtav 5. januara 1992. godine. Na dženazi u Vražićima prisustvovalo je preko deset hiljada osoba. Među prisutnim su bili i dr. Muhamed Filipović, potpredsjednik MBO BiH, Irfan Ajanović, član Glavnog odbora SDA, Abdulah Čelebić, rukovodilac Vjersko-prosvjetne službe Mešihata, koji su na dženazi govorili. Među prisutnim bilo je preko trideset imama sa područja Odbora IZ Čelić, Brčko i drugih mjesta. Dakle, tada je ugašen još jedan mladi život. Abdulah Kovačević je bio mlad i perspektivan čovjek, magistar ekonomskih nauka, sa spremljenom i prijavljenom doktorskom disertacijom. Čovjek koji se svim svojim bićem zauzimao za svoj narod i za samostalnu i suverenu BiH. Nažalost, zločinci koji su ubili ovog mladog čovjeka, nisu otkriveni. Među ljudima je najraširenija pretpostavka da je Abdulah, bio kidnapovan, potom ubijen, a zatim, vjerovatno iz helikoptera bačen u šumu, u kojoj je pronađeno njegovo beživotno tijelo puno opekotina, modrica i oguljotina. Svima je jasno da se radilo o političkom ubistvu, koje je smišljeno i dobro pripremljeno. Iza Abdulaha su ostali mnogi aktuelni članci objavljeni u više listova, te zbirka pjesama “Zlatne kiše”.

1994. – Godišnjica smrti Gorana Ivandića – bubnjara Bijelog dugmeta. Rođen je 10. decembra 1955. godine u Varešu, još kao mali dolazi u Sarajevo. Već u 6. godini roditelji su ga “gurnuli” u naručje muzike. Ipe je odabrao Violinu, položio je prijemni za muzičku školu i pohađao je uporedo sa osnovnom. Nakon završnog ispita više se nije želio zamarati s time instrumentom. Sredinom 1970. u okviru Pionirskog centra “Boško Buha” u Sarajevu djelovala je muzička sekcija. Ipe i njegovi jarani skupili su hrabrost, i iznjamili instrumente i sve uslove za nesmetani rad. Sastav je nazvan “Crossroads”, a Ipetu su, po sistemu pismo-glava pripali bubnjevi. U ljeto 1972. sastav “Mobi Dick” pozvao ga je na tromjesečnu gažu u Trpanj. Kada se vratio u Sarajevo sa iznenađenjem je zaključio da je postao jedan od najtraženijih bubnjara u gradu. Opredjelio se za sastav “Rock” sastavljen od poznatih i muzički obrazovanih sarajevskih muzičara. Kako je u ljeto (1973.) ostao bez gaže, Ipe je sticajem sretnih okolnosti ostao u Sarajevu i tako stvorio uslove za susret od nesumnjivog značaja za kasniji razvoj rock muzike. Imao je nepunih 19 godina kada je počeo svirati u grupi “Bijelo dugme”. Sljedeće četiri godine djelio je s njima i dobro i zlo, a kada je 1978. Bregović otišao u vojsku, odvojio se i s Lazom Ristovskim krenuo u novu avanturu – projekat “Stižemo”. Projekt nazvan “Stižemo” prekinut je 19. septembra 1978. kada je Ipe uhapšen a nešto kasnije i osuđen “zbog omogućavanja uživanja droge drugim osobama”, najprije na tri i po, a zatim u višem postupku na tri godine zatvora. Dio senzacionalistički nastrojenih medija pokušao je od njega da napravi “državnog neprijatelja broj jedan”, a njemu je ionako bilo svega dosta. Ostavio je poroke, prodao bubnjeve i Hi-Fi uređaj, počeo da uči i uspješno položio nekoliko ispita na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, smjer – novinarstvo. Ubrzo je shvatio da ne može bez muzike pa je ponovo nabavio instrumente, i 1979. sa Slađanom Milošević snimio album “Gorim od želje da ubijem noć”. 17. februara 1981. otišao je u Foču na izdržavanje kazne. Od prvog dana isticao se primjernim ponašanjem i radom u muzičkoj sekciji, pa je čak dva puta dobio dozvolu da nastupi sa KUD-om “Braća Ribar” iz Foče. Za Dan Republike 1982. godine obuhvaćen je amnestijom Predsjedništva SFRJ i oslobođen daljnjeg izdržavanja kazne. Povratkom u Sarajevo, nije uspio odmah da se prilagodi, pa je čak pomišljao na odlazak u neki drugi grad. Srećom po sebe i po “Dugme”, ostao je i prihvatio poziv da ponovno zauzme svoje mjesto. U Bijelom dugmetu je svirao sve do 1989. godine kada se bend raspao. Tragično je nastradao 12. januara 1994. kada je pao sa šestoga sprata zgrade u Beogradu. Vjeruje se da je u pitanju samoubistvo, iako neki njegovi poznanici ne vjeruju u to.

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail