Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 14.2.

Na današnji dan – 14.2.

1945. – Dan oslobođenja Mostara. 14. februara 1945. godine oko podne prve jedinice 26. dalmatinske divizije probile su se u Mostar. Nešto kasnije do grada su se probile i 19. dalmatinska i 29. hercegovačka divizija, a već oko 19 sati gotovo sve njemačke i ustaške snage pobjegle su iz Mostara. Oko 20 sati Adolf Hitler, vrhovni zapovjednik njemačkih snaga, koji je u to vrijeme morao lično odobriti svako povlačenje, priznao je poraz i izdao naređenje o povlačenju razbijene vojske. 14. februara 1945. godine u 20 sati grad Mostar bio je slobodan.

Mostar je u Drugom svjetskom ratu svoju slobodu skupo platio. Grad je dao 750 poginulih boraca, 1.517 žrtava fašističkog, četničkog i ustaškog terora, odnosno svaki osmi stanovnik grada nije dočekao slobodu. Grad je imao svoj bataljon, ilegalnu štampariju, dao je 14 narodnih heroja i sedmero obješenih rodoljuba.

1963. – Sead Kajtaz rođen je 14.02.1963. godine u Mostaru. Ponikao u Veležu, za kojeg debituje u sezoni 1981/82 protiv Budućnosti iz Podgorice (tada Titograda). Sa Veležom je osvojio Kup Maršala Tita 1986. godine. U crvenom dresu odigrao je 189 utakmica, postigavši 26 golova. U sezoni 1990/91 napušta Rođene i odlazi u Njemačku, gdje oblači dres Nurnberga. Tu se zadržao jednu sezonu, nakon koje zbog povrede završava karijeru. Igrao za mlade reprezentacije Jugoslavije, a za A selekciju skupio je samo četiri nastupa. Bio je nadaleko poznat po svom biciklu, a zajedno sa Semirom iz Svemira (Semir Tuce) i Predragom Jurićem činio je pakleni trojac, JU-KA-TU. Dugogodišnji član NS BiH, a trenutno je član odbora za posredovanje i savjetovanje, zajedno sa Ivicom Osimom i Duškom Bajevićem.

1965. – Fudbalski turnir u Mostaru, poznat kao „Februarski turnir“, održan je prvi put 1965. godine na Stadionu pod Bijelim Brijegom, u organizaciji grada i FK Velež. Turnir je organiziran u čast 20-godišnjice oslobođenja Mostara. U premijernom izdanju turnira, pobednik je bio domaćin Velež, a učestvovali su još i Budućnost iz Titograda (današnje Podgorice), splitski Hajduk i tuzlanska Sloboda.

2003. – Osnovan Institut sevdaha. Fondacija Omera Pobrića “Institut sevdaha”, je ustanova koju je osnovao Omer Pobrić 14. februara 2003. godine s ciljem očuvanja sevdalinke kao nacionalnog kulturnog dobra Bosne i Hercegovine. Sjedište Instituta je u Mulićima u Visokom.

Fondacija čuva i sakuplja notne zapise svih dosad poznatih sevdalinki, nosače zvukova na kojima su objavljivani te sve vidove filmskog materijala i video-zapisa sevdalinki. Fondacija također sakuplja i klasificira sva književna, sociološka, kulturološka, etnološka i druga izdanja u kojima se na bilo koji način tretiraju sevdah i sevdalinka. Bavi se i čuvanjem i prikupljanjem muzičkih instrumenata na kojima se izvode sevdalinke.

Institut nudi kolekcije sevdalinki na raznim nosačima zvuka, kao i knjige vezane za muzičku tradiciju Bošnjaka. U sklopu “Festivala Baščaršijske noći”, 31. jula 2004. Institut je organizovao “Prvi festival sevdalinke”, kao pokušaj pomoći opstanku sevdalinke u BiH.

2003. – Tužilaštvo Haškog tribunala otpečatilo je optužnicu protiv lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja za zločine protiv humanosti, počinjene u BiH i Hrvatskoj od 1991. do 1993. godine.

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail