Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 18.5.

Na današnji dan – 18.5.

1913. – Otvorena palata Direkcije pošta u Sarajevu. Centralni prostor šalter sale je pokriven rešetkastom željeznom konstrukcijom sa staklenim pokrovom dok pročelje objekta ima primjese historicizma.Zgrada je izgrađena 1913. godina u periodu Austro-ugarske vladavine kao vojna pošta. Pripada secesijskoj arhitekturi koja je nastala oko 1900. godine kroz grupe mladih arhitekata i umjetnika iz Beča, i koja se distancirala od klasičnog stila i krenula novim putevima u arhitekturi i umjetnosti. Ovoj je inovativnoj grupi pripadao i projektant zgrade Josip Vancaš. 1914. godine je izvršen atentat na Franza Ferdinanda prestolonasljednika koji je trebao da otvori novosagrađenu vojnu poštu. Iz te novoizgrađene vojne pošte je u svijet telegrafski poslana vijest o atentatu na Franz Ferdinanda.

1918. – Rođen Naim ef. Hadžiabdić, bosanskohercegovački reisu-l-ulema. Rođen u Pruscu 18. maja 1918. godine. Osnovno vjersko obrazovanje stekao je u rodnom mjestu, a osnovnu školu završio u Donjem Vakufu. Nakon završene Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu, školovanje nastavio na Višoj islamskoj teološkoj školi, u to vrijeme najvećem obrazovno-vjerskom zavodu kod nas. Po završetku školovanja stupa u službu Isamske zajednice, u svojstvu džematskog imama u Donjem Vakufu, gdje ostaje punih petnaest godine. Nakon toga biva imenovan za glavnog imama bugojanski i travnički srez, da bi 1963. godine bio izabran za predsjednika Starješinstva Islamske zajednice u BiH, na kojoj funkciji ostaje do 1975. godine.

1992. – Formirana Prva brigada policije Stari Grad. Postrojavanje policijske jedinice 18. maja 1992. godine bilo je veliko ohrabrenje i moralni podstrek za sve bh. patriote koji su stali u stroj za odbranu opkoljenog grada. 1992. godine  ispred Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Ismet Dahić postrojio je 750 pripadnika Prve brigade policije Stari Grad, čiji je načelnik bio Enes Bezdrob. Smotru je izvršio tadašnji doministar policije RBiH Jusuf Pušina, a građani su masovno pristupili u njihove redove. – Kasnije je nastupila transformacija u Armiju RBiH.

1993. – Godišnjica smrti Admire Ismić i Boška Brkića. Admira Ismić i Boško Bato Brkić rođeni su 1968. godine. Beskrajno su se voljeli. Spremali vjenčanje. Ali nisu bili spremni na Zlo, na ludilo, na agresiju pomračenog uma. Nakon godinu dana života pod opsadom odlučili su napustiti Sarajevo i Bosnu i Hercegovinu, jedini izlaz bio je preko Vrbanja mosta. 18. maj 1993. godine kada su krenuli u slobodu, oko 17 sati došli su do mosta Vrbanja. Snajperski metak je pogodio Boška i on je pao. Metak je bio smrtonosan. Drugi metak je pogodio Admiru. Smrtno ranjena, uspjela je dopuzati do Boška, zagrliti ga. Koji minut kasnije je izdahnula.

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačjanije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail