Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 22.9.

Na današnji dan – 22.9.

1992 – Napad na selo Novoseoci (općina Sokolac). U napadu su strijeljana 44 civila bošnjačke nacionalnosti od strane 2. romanijske brigade Vojske Republike Srpske.

 

 

1995. – Umrla Nasiha Kapidžić-Hadžić, bosanskohercegovačka pjesnikinja, prozni pisac i urednica. Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu i diplomirala na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. U početku je radila kao profesor u banjalučkoj gimnaziji, a zatim je bila urednik u Obrazovnom i Dječijem programu Radija Sarajevo. Potom je prešla u Izdavačko preduzeće “Veselin Masleša” gdje je, do penzionisanja, bila urednik edicije za djecu i omladinu. Nasiha Kapidžić-Hadžić je pisala poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove. Njeni pjesnički i prozni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osmogodišnje škole. Zastupljena je izborom iz pjesničkog opusa u školskoj lektiri.

1999. – Osnovan Fakultet elektrotehnike u Tuzli. Odjeljenje Elektrotehničkog fakulteta iz Sarajeva u Tuzli osnovano je u julu 1972. godine. Prva generacija studenata upisana je u septembru 1972. godine i brojala je 135 studenata. Nešto kasnije, 1976. godine Elektrotehnički fakultet u Tuzli počinje sa radom upisujući V generaciju studenata, već brojeći 361 studenta. Od decembra 1988. godine Fakultet posluje pod nazivom Fakultet elektrotehnike i mašinstva u Tuzli. Zakonom o univerzitetu u Tuzli od 22.09.1999. godine Fakultet elektrotehnike i mašinstva razdvojen je na dvije organizacione jedinice, Fakultet elektrotehnike i Mašinski fakultet.

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail