Home / Na današnji dan / Na današnji dan – 24.11.

Na današnji dan – 24.11.

1986. – Rođen Mirza Čardaklija, bosanskohercegovački pjesnik.

1995. – Usvojena hima “Jedna si jedina”. Novembra 24. 1995. godine Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine je na svojoj 300. sjednici usvojilo tekst i muziku himne Republike Bosne i Hercegovine, poznate pod naslovom “Jedna si jedina”. Tekst je napisao Dino Dervišhalidović (Dino Merlin), na muziku narodne pjesme “S one strane Plive”. Ova himna bila je aktuelna sve do 1998. godine, kada je odlukom visokog predstavnika zamijenjena današnjom himnom bez teksta, pod nazivom “Intermezzo”.

“JEDNA SI JEDINA”

Zemljo tisućljetna
Na vjernost ti se kunem
Od mora do Save
Od Drine do Une

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

Bog nek’ te sačuva
Za pokoljenja nova
Zemljo mojih snova
Mojih pradjedova

Jedna si jedina
Moja domovina
Jedna si jedina
Bosna i Hercegovina

2009. – Umro Ignacije Gavran, hrvatski i bosanskohercegovački franjevac, prevodilac, historičar i putopisac. Osnovnu školu završio je u Varešu, Franjevačku klasičnu gimnaziju u Visokom, novicijat na Gorici kod Livna, gdje je i 1931. godine stupio u franjevači red. Za svećenika je zaređen 11. septembra 1938. godine u Banjoj Luci. Filozofsko-teološki studij u Sarajevu i Breslavi, filozofiju u Breslavi i Ljubljani, gdje je i doktorirao filozofskom tezom Filozofska antropologija Vladimira Solovjeva. Jednu godinu pohađao je i Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Univerzalno naobražen. Vrstan poznavatelj teologije, umjetnosti i humanističkih znanosti uopće. S prilozima iz oblasti teologije, filozofije, povijesti, povijesti umjetnosti, prikazima knjiga, putopisnim zabilješkama i prijevodima sarađivao u mnogim glasilima, te priredio za štampu više ljetopisa čiji su autori franjevci Bosne Srebrene. Preminuo je 24. novembra 2009. u Visokom, u 96. godini života.

2015. – Preminuo Sead Bejtović, Sead Bejtović je rođen 1942. u Sarajevu, a već 1953. godine postaje član tadašnjeg Pionirskog pozorišta, današnjeg Pozorišta mladih. Njegovi teatarski počeci vežu se za čitav niz uloga junaka dječije literature, koji su tada zaokupljali maštu njegovih vršnjaka (Palčić, Pinokio, Mačak u čizmama, Junaci Pavlove ulice, Tom Sawyer…). Godine 1967. postaje profesionalni glumac Pozorišta mladih, kojem je bio vjeran cijeli glumački vijek.

U kategoriji “Na današnji dan” objavljujemo najznačajnije datume iz historije BiH.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail