Home / Kolumne / Nada Zovko / O svemu ponešto: Ovo je Lili! Budi kao Lili!

Nada Zovko / O svemu ponešto: Ovo je Lili! Budi kao Lili!

O Gradu više ne mogu da pišem. Sve je ispričano, i sve rečeno. Nego, hajdemo mi malo o nama. Znaš kako Dino pjeva “…mi nismo rođeni zli…” Desi se nekako, onako usput, dok kroz život koračaš, da snađe te neka bolešćurina, zvana zavist, gnjev, mržnja, nezadovoljstvo. Bolest opasna, a nije prelazna. Jedino ako hoćeš da je pokupiš namjerno, ako stalno uz bolesnog si, pa misliš, radiš i živiš isto kao i on.

To ti je isto, kao kad su nas zdravu djecu stavljali uz onu bolesnu od pljuskavica, da i mi zarazimo se, i da se roditelji što prije kutarišu tih dječjih bolesti, dok smo još mali. Stavljali su nas namjerno, mimo naše volje, a osim toga, za pljuskavice ima lijeka.

Postoje bolesti koje nemaju lijeka. Zovu se nad naravne moći, i svi se jagme da obole od njih.

Jedna od njih je i Lili. Ratnim vihorom došetala je u naš Grad. Za pravo ime ne pitaj! To je strogo zabranjeno! Samo je jednom izletila, da ime je dobila po pokojnoj prababi. A u davno vrijeme prababa, niko se nije Lili zvao.

Lili je nekom čudnom mješavinom jezika, ovdašnjih naroda pričala. Bio je to spoj srednjobosanskog dijalekta, nakalemljen Zagrebački akcent i na sve to pokušaj lokalnih izraza tipa „kavada“, s takvim naglaskom da poželiš da je nikad u salatu ne staviš.

Ali, nije važno kako čovjek priča! Jeli tako ? Važno je šta priča, i kakve je duše.

E tu sad nastaje problem. Lili se u početku borila. Novi grad, novi ljudi, važno je preživjeti. Prodavala je kozmetiku preko kataloga. Kupila sam onako iz „sevapa“, koji karmin od nje, iako uvijek sam „fulila“ boju, jer nije ista nikako kad je gledaš u katalogu, i kad ti je donese u živo. Prodavala je Lili i nekakve skupe plastične posude, i sviju nas uspjela ubijediti da kupimo preskupi vanjik za pravljenje kruha, čak i mene, koja ne znam ni uštipke zamiješati.

E onda je Lili otkrila u sebi neke čudne nad naravne moći, i počela njima pomagati drugima. Pomagala je drugima nekom egzotičnom masažom, koja iz mrtvih diže, a pomagala je vala i svom džepu, i to dobro. I tako je svestrana Lili, iz mrtvih “digla”, jedno nimalo anonimno ime iz svijeta politike i biznisa, i osigurala sebi mjesto u prvom redu, izborne skupštine najpopularnije stranke.

Vidiš ti šta ti je nad naravna moć, kad je otkriješ u sebi. Tada “dižeš” iz mrtvih, sve ono što ti treba, da digneš i sebe. I poče Lili iskakati na svakoj televiziji, na Dnevniku, sa svih važnih i onih “ko fol” važnih zbivanja u našoj zemlji. A sva su zbivanja u našoj zemlji “ko fol” važna.

Al’ haj’e ti! Pobaca Lili kataloge za prodaju karmina i šampona od saransaka za brži rast kose, pobaca i brošure sa skupim plastičnim posudama i vanjicima za pravljenje kruha. I pobaca i zaboravi da ikad su bili dio nje.

Sretoh Lili neki dan. Izlazi iz auta… skupog. Jedva joj priđoh od hrmpalije, rumenog lica, i kockaste glave. To je valjda securitas. Naredio onaj uticajni nimalo anonimni iz svijeta politike i biznisa, što ga je iz mrtvih “digla”, da je čuva. Da nebi nedaj Bože, safato je neki da i njega iz mrtvih “diže”

“Lili, kako si? 585 mat karmin, što sam svaki mjesec od tebe naručivala, i magične krpe za čišćenje, sjećaš li se?”

Okrenu Lili glavu. Ne sjeća se. Požuri ona, a hrmpalija uz nju, ošinu me pogledom, konta da sam neka novinarka u pokušaju, i borim se dobiti mišljenje Lili za vijest dana, o ugroženosti njenog naroda u našoj zemlji.

I šta sad? Šta poručiti vama koji čitate!

E vidi ovo!

Ovo je Lili!

Lili je zaboravila karmine, lonce i poklopce!

Lili je otkrila u sebi neke nad naravne moći.

Budi kao Lili!

Otkrij u sebi nad naravne moći, i “diži” umrle i oživi ih!

(Nada Zovko/Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail