Home / Mostar / Obilježen Svjetski dan dijabetesa
foto: pogled.ba

Obilježen Svjetski dan dijabetesa

Povodom obilježavanja 14. novembra Svjetskog dana dijabetesa danas je u hotelu Bristol u Mostaru,  održano besplatno mjerenje šećera u krvi, u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK).

Svjetski dan dijabetesa se ove godine obilježava pod motom ”Žene i dijabetes – naše pravo na zdravu budućnost”.

Cilj cjelokupne kampanje je podići svijest građana o dijabetesu kao globalnom zdravstvenom problemu.

Direktor Zavoda za javno zdravstvo HNK Nermin Avdić, je rekao da dijabetes spada u bolest modernog doba dodajući kako uz žene, u posljednje vrijeme oboljeva sve veći broj mladih osoba.

„ Kod mladih osoba je izuzetno važno da se na vrijeme krene s liječenjem. S obzirom da imamo odgovarajuća sredstva, takvoj djeci možemo osigurati jednostavniji način života, no ukoliko dođe do zapuštanja i nekontrolisanja nastaju komplikacije koje se kasnije znantno teže rješavaju“, rekao je Avdić.

Normalna razina iznosi od 4,7 pa do nekih 6,1 mmol/l . Preventivno, možemo utjecati baveći se fizičkim aktivnostima, ali svakako koristeći zdraviju prehranu.

Svjetski dan borbe protiv dijabetesa dijabetesa – World Diabetes Day (WDD) obilježava se širom svijeta 14. novembra. Inicijativu za njegovo obilježavanje pokrenula je Međunarodna dijabetološka federacija (IDF) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine, a za datum je odabran dan rođenja sir Fredericka Bantinga, medicinskog stručnjaka koji je bio jedan od pronalazača inzulina i prvi koji je primjenio lijek na ljudima.

(Mostarski.ba)

 

 

 

 

Facebooktwittergoogle_plusmail