Home / Foto / Obilježena 25. godišnjica formiranja Armije Republike BiH
www.mostarski.ba

Obilježena 25. godišnjica formiranja Armije Republike BiH

Na mostarskim Šehitlucima, danas je povodom obilježavanja 25. godišnjice od formiranja Armije Republike Bosne i Hercegovine, upriličen čas historije, polaganje vijenaca i cvijeća te učenje Fatihe za poginule šehide i borce.

Predsjednik Skupštine Hercegovačko – neretvanskog kantona (HNK) i jedan od ratnih komandanata Šerif Špago ovom prilikom je izjavio kako je Armija Republike Bosne i Hercegovine najzaslužnija za cjelovitu BiH i za ono što danas imamo, slobodu.

„Bitno je napomenuti da je Armija Republike BiH bila jedina legalna vojna formacija zajedno sa MUP-om Republike BiH. Armija je formirana po nadležnosti Predsjedništva BiH i koja je, i po svom nazivu i po ciljevima borbe imala borbu za državu BiH, sve njene narode i građane. Sam naziv Armija Republike BiH nije preferirao niti jedan narod za razliku od drugih formacija, slobodno možemo reći paraformacija, koje nisu legalno osnovane i koje su u svom nazivu imale odrednicu da su oružane snage samo jednog naroda“ rekao je Špago.

On je dodao kako se mora baštiniti i ponavljati značaj Armije Republike BiH.

„Moramo potencirati žrtvu koju su borci Armije Republike BiH podnijeli. Oni su najzaslužniji da danas možemo slobodno izgrađivati BiH, naravno uz dosta političkih problema ali mislim da će prevladavati i pobjeđivati ljudi koji imaju u cilju jedinstvenu BiH“ istakao je Špago.

Skupu se obratio i ratni komandant Semir Drljević – Lovac kao i imam Oružanih snaga (OS) BiH Ibrahim Ćatić.

Predstavnici temeljnih boračkih udruženja HNK-a, porodice poginulih, saborci i prijatelji položili su cvijeće i vijence.

Danas su u Prozoru, Konjicu, Jablanici i Blagaju također upriličena odavanja počasti šehidima i poginulim borcima Armije Republike BiH na šehidskim mezarjima i spomen-obilježjima.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail