Home / BiH / Odobren Budžet FBiH za 2018. godinu

Odobren Budžet FBiH za 2018. godinu

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH usvojio je danas na vanrednoj sjednici u Sarajevu Budžet za 2018. godinu i prateći zakon o njegovom izvršenju. Budžet je predložila Federalna vlada u najvećem dosadašnjem nominalnom iznosu od 2,88 milijardi KM.
Istovjetan prijedlog usvojen je u srijedu i u Predstavničkom domu, čime ovaj akt može stupiti na snagu.

Budžet je usvojen sa 33 glasa “za”, šest glasova protiv i šest suzdržanih.

Budući da su delegati danas ulagali amandmane na sadržaj Budžeta, koje Vlada Federacije BiH nije prihvatila, posebnim zaključkom su zadužili Vladu Federacije BiH da kod izrade rebalansa, maksimalno uvaži te amandmane.

Usvojene su također dopune Zakona o budžetima, kojima se gradonačelniku Mostara dozvoljava da u saglasnosti s načelnikom službe za finansije utvrđuje ovogodišnji budžet Grada budući da Mostar nema novoizabrano Gradsko vijeće.

Odobreni su i ovogodišnji finansijski planovi Zavodu penzijskog i invalidskog osiguranja, Zavodu za zapošljavanje, Zavodu zdravstvenog osiguranja i reosiguranja te Komisiji za električnu energiju Federacije BiH (FERK). FERK-u je data i saglasnost da u skladu sa sistematizacijom radnih mjesta, primi putem javnog konkursa nove uposlenike.

Obrazlažući Budžet delegatima, federalni premijer Fadil Novalić je rekao kako je Budžet najbolji što je mogao biti, te ih pozvao da podrže usvajanje predloženog rješenja.

“Pred vama je kvalitetan, ali i više nego realan dokument”, kazao je Novalić i naglasio da će i tokom 2018. godine fokus biti stavljen na restriktivnu budžetsku politiku i ograničavanje rasta tekuće potrošnje.

“Budžet, veći za 135 miliona KM nego u 2017. godini, značajno je drugačiji od dosadašnjih, značajno će poduprijeti ekonomiju i rezultat je dosadašnjeg rada Vlade Federacije BiH, između ostalog na poboljšanju poslovnog ambijenta i restriktivnijoj fiskalnoj politici kad je riječ o troškovima”, rekao je Novalić.

Prihodi od indirektnih poreza su u odnosu na prošlogodišnji budžet povećani za pet posto, odnosno za 80,4 miliona KM, a neporezni prihodi za 193,7 miliona KM.

 

(BHRT)

Facebooktwittergoogle_plusmail