Home / Biznis / Održan drugi Mostar Pre-Moot Mootstar

Održan drugi Mostar Pre-Moot Mootstar

Mostar Pre-Moot Mootstar održan je 3. i 4. februara 2018. u prostorijama NSofta i SPARKa, saopćeno je iz SPARK-a. Događaj je okupio više od 30 studenata prava iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Mađarske i Njemačke te više od 20 advokata, pravnika i akademika, navodi se u saopćenju.

 

Pre-moot je bitan dio najznačajnijeg svjetskog tržišnog takmičenja na području međunarodnog trgovačkog prava i međunarodne komercijalne arbitraže: Willem C. Vis International Commercial Arbitration Moot (Vis Moot). Kako je istaknuto u saopćenju Mostar se pridružuje globalnoj porodici gradova domaćina širom svijeta koji svake godine okupljaju različite skupine studenata, omogućujući im da se pripreme i prakticiraju za Vis Moot takmičenje, koje će se održati u Beču u martu ove godine.

Mootstar je jedinstven događaj. Za razliku od ostalih gradova domaćina, pre-moot u Bosni i Hercegovini je industrijski vođen. Podržavajući Vis Moot kao obrazovnu platformu, NSoft i SPARK i dalje dokazuju da su svjesni potreba pravne i poslovne industrije i važnosti društveno odgovornog poslovanja, dodaje se u saopćenju.

Jednako tako, ovaj pre-moot je bitan dio razvoja programa obuke Vis Moot kojeg Udruženje ARBITRI provodi zajedno s CLDP-om od 2015. godine. Program pomaže pravnim fakultetima iz Bosne i Hercegovine da pripreme svoje timove za takmičenje. Uz podršku industrije, akademske zajednice, vladinog i nevladinog sektora, Vis Moot u Bosni i Hercegovini postala je obrazovna platforma koja donosi vrlo potrebnu novu generaciju odvjetnika vještih u međunarodnoj arbitraži i komercijalnom pravu, zaključuje se u saopćenju.

(Mostarski.ba)

Facebooktwittergoogle_plusmail