Home / Kultura / Održan tradicionalni Božićni koncert s Biljanom Krstić i Bistrik orkestrom
foto: FENA

Održan tradicionalni Božićni koncert s Biljanom Krstić i Bistrik orkestrom

Tradicionalni Božićni koncert na kojem su nastupili Biljana Krstić i Bistrik orkestar, jedni od najboljih srpskih izvođača etno muzike i među najpoznatijim etno sastavima u Evropi, održan je u ponedjeljak navečer u prepunoj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru.

Na samom početku prisutnima se obratio Vladika zahumsko-hercegovački i primorski Grigorije.

“U rođenju Hristovom već je otpočela borba života nad smrću, jer nebesa i zemlja danas se sjediniše u rođenome Hristu. Danas Bog na zemlju siđe i čovjek na nebo uziđe. Božanska i čovječanska priroda od te noći nesliveno i nerazdjeljivo sjedinjene su u nenarušivom jedinstvu ličnosti logosa. Tako se ispunila tajna pravičnog plana božije ljubavi.”, rekao je Vladika Grigorije.

– Koncert je poklon našem gradu i naš pokušaj da, zajedno s ostalim kulturnim društvima koja djeluju na području grada, uzdignemo mostarsku kulturnu scenu i vratimo na onu razinu na kojoj zaslužuje da bude – kazao je Feni Radislav Tubić, predsjednik SPKUD-a ”Gusle”, dodavši kako je Mostar krajem 19. i početkom 20. vijeka bio jedan od najvećih kulturnih centara Balkana, ali da se to, nažalost, posljednjih godina promijenilo.

Po njegovim riječima, na koncertu su, među ostalim, izvedene etno pjesme iz BiH, Srbije i Makedonije.

Koncert su organizirali Srpsko prosvjetno i kulturno društvo (SPKD) ”Prosvjeta” – Gradski odbor Mostar i Srpsko pjevačko i kulturno umjetničko društvo (SPKUD) ”Gusle” Mostar, uz podršku i blagoslov Srpske pravoslavne crkvene opštine Mostar.

Koncertu su prisustvovale brojne osobe iz političkog, kulturnog i društvenog života Mostara i Hercegovine.

Sinošnji događaj dar je organizatora svim građanima Mostara povodom Božića, a ulaz je bio besplatan.

(Mostarski.ba/FENA)

Facebooktwittergoogle_plusmail