Home / Zanimljivosti / Održavanje auto guma i provjera pritiska u njima

Održavanje auto guma i provjera pritiska u njima

Gume i kočnice treba redovno održavati, a jedan od osnovnih zadataka je pumpati gume na propisani način kako bi uštedjeli na gorivu i da bi se mogli voziti sigurno. Zbog toga je važno znati kako provjeriti pritisak u gumama.

Bez obzira što su pravilno namještene, s vremenom će doći do pada pritiska.

Ako su gume napumpane na samo 80% od preporučene vrijednosti, vjerojatno će se smanjiti vijek guma za 75%.

Prije nego što se upustite u posao provjere potrebno je utvrditi koji je pritisak optimalan za vaše gume. Odgovarajući podatak je moguće naći u priručniku koji se obično nalazi u vratima ili na poklopcu od goriva.

Pritisak u gumama potrebno je izmjeriti jednom u dvije sedmice na benzinskoj stanici, tamo gdje će biti moguće dobiti tačne vrijednosti. Ne većini pumpa nalaze se vazdušni kompresori sa manometrom.

Gume bi tokom mjerenja trebale biti što hladnije, pa nije dobro voziti više od tri kilometra prije mjerenja. Pritisak se povjerava i u rezervnom točku.

Tokom pumpanja guma važno je promatrati manometar i paziti da se gume ne napumpaju preko mjere.

Zbog čega je još važno provjeriti pritisak u gumama? Dogodi li se da su rubni dijelovi gume potrošeni više od gaznog dijela, to znači da guma nije dovoljno napumpana, dok istrošenost gaznog dijela na gumi ukazuje da je guma previše napumpana.

Dođe li do jednostrane istrošenosti to ukazuje na lošu geometriju bilo ovjesa ili točka. Tada je dobro da mehaničar napravi potrebne provjere.

Jasno je kako su gume važne za sigurnu vožnju kao i kočnice i zbog toga treba znati kada je došlo vrijeme za nove gume.

Na većini novih guma nalazi se indikator potrošenosti, a ukoliko je indikator na istoj ili skoro istoj razini poput gaznog sloja, došlo je vrijeme za zamjenu starih guma.

Stručnjaci su mišljenja kako bi se gume morale mijenjati svakih šest godina, ako se prije toga ne potroše, a kako bi bili sigurni koliko su stare gume, na bočnoj strani se nalazi datum proizvodnje.

(Mostarski.ba/savjetnica)

Facebooktwittergoogle_plusmail